Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европа отделя 500 милиона евро по програмата за храна за най-нуждаещите се лица през 2013 г.

Европа отделя 500 милиона евро по програмата за храна за най-нуждаещите се лица през 2013 г.

Създадена на: 12 10 2012

Управителният комитет на ООП одобри отделянето на средства от ЕС по програмата за най-нуждаещите се лица за 2013 г. Очаква се, че повече от 18 милиона души в 19 държави от ЕС ще се възползват от наличните 500 милиона евро, предназначени за най-нуждаещите се лица. Догодина схемата ще се прилага за последен път в настоящата си форма, т.е. с финансиране от ОСП. Предвидено е под ръководството на европейския комисар по социалните въпроси Ласло Андор по-късно този месец да бъдат представени нови предложения за по-широка и гъвкава схема, която е по-тясно свързана с политиката за социално сближаване.

„Можем да се гордеем с постигнатото от схемата през изминалите години, но сега е време да помислим как най-добре да продължим да откликваме на потребностите на най-нуждаещите се“, заяви днес комисарят по въпросите на селското стопанство Дачиан Чолош.

„Вярваме, че тази политика е важна за ЕС, особено в настоящите времена на икономически затруднения. Очаква се догодина от схемата да се възползват около 18 милиона души. Затова в своя проектобюджет за периода 2014—2020 г. Комисията предложи да се заделят 2,5 милиарда евро за приемник на настоящата схема за подпомагане на най-нуждаещите се. Тъй като подобна мярка се вписва по-добре в целите на ЕС за намаляване на бедността, финансирането е предвидено в рамките на политиката за социално сближаване (раздел 1), а не както досега в ОСП. Скоро комисар Ласло Андор ще излезе с предложения за схемата след 2013 г.“

Контекст

Програмата на ЕС за разпределяне на храна на най-нуждаещите се лица в Общността бе въведена през декември 1987 г., когато Съветът прие правилата за отпускане на публични интервенционни запаси от земеделски продукти на държавите членки, които желаят да ги използват като хранителни помощи за най-нуждаещите се лица в Съюза. С течение на времето схемата се превърна във важен източник на запаси за организации, работещи в пряк контакт с най-бедните хора в нашето общество. Смята се, че всяка година повече от 18 милиона души се възползват от хранителната помощ, разпределяна чрез схемата.

Последователните реформи доведоха до по-пазарно ориентиране на общата селскостопанска политика и много по-ниски равнища на интервенционните запаси. В резултат на това през 2012 г. след дълги спорове в Съвета схемата най-после бе преработена. Бяха въведени мерки, свързани с хранителни критерии, за да се улесни достъпът до продукти от отворения пазар, в резултат на което вече могат да бъдат включени консервирани плодове, зеленчуци, говеждо месо и риба тон. По програмата за 2013 г. на практика не съществуват запаси, които ще бъдат осигурявани от публичните интервенционни складове.

Що се отнася до бъдещето на схемата, в своето предложение за многогодишна финансова рамка за периода 2014—2020 г. Комисията предложи да се предостави бюджет в размер на 2,5 милиарда евро за 7-годишния период, за да се продължи финансирането на помощта от ЕС за най-нуждаещите се лица. Предвижда се средствата да бъдат предоставени по раздел І на бюджета на Съюза, където се вписват по-добре в целта за намаляване на бедността, формулирана в стратегията „Европа 2020“. В момента Комисията разработва конкретни предложения относно бъдещата програма в рамките на политиката за социално сближаване, които ще бъдат публикувани на 23 октомври.

За повече информация:

Документи и повече информация относно програмата за предоставяне на храна на най-нуждаещите се са публикувани на http://ec.europa.eu/agriculture/most-deprived-persons/index_en.htm

За контакти:

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Roger Waite (+32 2 296 14 04)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct