Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Децата в Европа започват да учат чужди езици все по-рано

Децата в Европа започват да учат чужди езици все по-рано

Създадена на: 23 09 2012

В Европа децата започват да изучават чужди езици на все по-ранна възраст, като за първия си урок повечето малки ученици са между 6- и 9-годишни, сочи доклад, публикуван от Европейската комисия. През последните 15 години повечето държави или региони са свалили началната възраст за задължителното чуждоезиково обучение, а някои предлагат такова дори в подготвителните предучилищни класове. Немскоговорящата общност в Белгия например осигурява обучение по чужди езици на децата още на 3-годишна възраст. Докладът „Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“ потвърждава, че английският определено е най-често преподаваният чужд език в почти всички европейски държави, а френският, испанският, немският и руският изостават далеч зад него.

„Езиковото и културно многообразие е една от най-големите ценности на Европейския съюз“, заяви Андрула Василиу, комисарят за образованието, културата, многоезичието и младежта. „Ученето на чужди езици улеснява общуването между хората и държавите и насърчава трансграничната мобилност и интеграцията на мигрантите. Радостна съм, че дори и най-малките ни граждани могат да открият магията на чуждите езици. Искам да насърча всички да погледнат отвъд най-често използваните езици, за да могат да усетят невероятното езиково многообразие, което крие Европа.“

От доклада става ясно, че през годините на задължителното образование все повече ученици в течение на поне една година изучават два езика. През 2009—2010 г. средно 60,8 % от учениците в прогимназията са изучавали два или повече чужди езика, което е с 14,1 % повече в сравнение с 2004—2005 г. За същия период делът на учениците в основните училища, които не изучават чужд език, е спаднал от 32,5 % на 21,8 %.

Английският е най-често преподаваният чужд език в почти всички 32 държави, обхванати от проучването (27-те държави членки, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция и Хърватия) — тенденция, която се е засилила значително в сравнение с 2004—2005 г. В прогимназиалния и гимназиалния етап на средното неспециално образование процентът на учениците, изучаващи английски, надвишава 90 %. Делът на тези, които изучават езици, различни от английски, френски, испански, немски и руски, е изключително малък (0-5 % в зависимост от държавата).

Докладът потвърждава и една изненадваща констатация — държавите, които изискват от бъдещите учители по езици да са прекарали известен период в страна, където се говори езикът, който ще преподават, са твърде малко на брой. Едва 53,8 % от учителите по чужди езици, участвали в наскоро публикуваното Европейско проучване на езиковите компетентности (IP/12/679), посочват, че са били за повече от месец в държава, в която се говори езикът, който преподават. Зад тази средна стойност обаче се крият най-различни случаи: 79,7% от учителите в Испания са имали възможност за повече от месец да учат езика, който преподават, в страна, където той се говори, но такъв е случаят само при 11 % от техните естонски колеги. Тези констатации повдигат въпроса дали „потапянето“ на бъдещите учители в реална езикова среда следва да се счита за критерий за качество при подготовката им.

Значението на чуждоезиковото обучение ще бъде в центъра на вниманието на конференцията „Многоезичието в Европа“, която Комисията организира в Лимасол, Кипър на 26-28 септември и в която комисар Василиу ще участва с основна реч.

Контекст

Многоезичието в ЕС

Европейската комисия насърчава многоезичието и изучаването на чужди езици, за да: 1) насърчава междукултурния диалог и по-приобщаващото общество; 2) спомага за това у обществеността да се създаде чувство за гражданство на ЕС; 3) създава възможности за младите хора да учат и работят в чужбина и 4) създава нови пазари за бизнеса от ЕС, който се конкурира на глобално равнище.

Целта е един ден в Европа още от най-ранна възраст всички да изучават поне още два езика освен родния си. Целта „роден език+още два езика“ беше поставена от държавните и правителствените ръководители на ЕС на срещата на високо равнище в Барселона през март 2002 г. За да се стимулира напредъкът към тази цел, в новата стратегия на Комисията за преосмисляне на уменията, която ще бъде приета през ноември, се предлага еталон за обучението по чужди езици.

„Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“

От доклада става ясно, че през последните 15 години повечето държави са свалили началната възраст за задължителното чуждоезиково обучение, с изключение на Белгия (френскоговорящата общност), Латвия, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Финландия, Швеция и Обединеното кралство.

Въпреки че възрастта, на която учениците започват да изучават чужд език, като цяло се е понижила, броят учебни часове, през които преминават те, не се е увеличил значително. Броят часове по чужди езици определено е доста нисък в сравнение с други предмети.

„Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“ предлага комплексна информация, която може да бъде в подкрепа на определянето на политики и подобряването на качеството и ефективността на чуждоезиковото обучение. Насърчаването на чуждоезиковото обучение е една от основните цели на стратегията на Комисията за образованието и обучението (ET 2020) и е от основно значение за по-активната трансгранична мобилност на гражданите на ЕС — една от основните цели на стратегията за работни места и растеж „Европа 2020“.

Докладът се изготвя през период от 3 до 4 години и черпи от разнообразни източници, за да обрисува пълната картина на чуждоезиковото обучение в 32-те участващи държави. В него се използват 61 показателя, разделени в пет категории: условия, организация, участие, преподаватели и учебен процес. Данните са почерпени предимно от четири източника: „Евридика“, Евростат, Европейското проучване на езиковите компетентности и международното проучване на програмата PISA на ОИСР (Програма за международно оценяване на учениците).

В доклада статистическите данни са допълнени от описание на условията и организацията на чуждоезиковото обучение, степента на участие на учениците, както и с информация за първоначалната подготовка на учителите по чужди езици и тяхната допълнителна квалификация след това. В допълнение в доклада са представени и тенденциите в преподаването на езици през годините и е направен анализ на сегашната ситуация в сравнение с миналото.

„Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“ е съвместна публикация на мрежата „Евридика“ и Евростат, изготвена в тясно сътрудничество с Европейската комисия.

„Евридика“

Мрежата „Евридика“ предоставя анализи и информация за европейските образователни системи и политики. Тя включва 38 национални структури, разположени в 34-те държави, участващи в програмата на ЕС за учене през целия живот (държавите — членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция, Хърватия и Швейцария). В „Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“ не участват Сърбия и Швейцария. Мрежата се координира и ръководи от Изпълнителната агенция на ЕС за образование, аудиовизия и култура.

За повече информация

Пълният текст на доклада на английски език можете да намерите тук: „Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“

Основни моменти от доклада

Европейска комисия: Образование и обучение

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на комисар Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct