Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Броени дни до Седмицата на единния пазар

Броени дни до Седмицата на единния пазар

Създадена на: 07 09 2012

През 2012 г. се отбелязват двадесет години от създаването на единния европейски пазар, официално въведен на 1 януари 1993 г. Годишнината е идеална възможност за ретроспекция върху постиженията на единния пазар от неговото създаване досега. Тя е и повод за размисъл върху още нерешените предизвикателства, свързани с реализиране на неговия потенциал за нов икономически растеж.

Юбилеят ще е съпроводен от редица мероприятия във всички държави от ЕС, обединени около т.нар.

Седмица на единния пазар за нов растеж, която ще се проведе от 15 до 20 октомври 2012 г. Проявите ще бъдат посветени на три цели:

- припомняне постиженията на единния пазар през изминалите 20 години;

- представяне и обсъждане на нови инициативи за стимулиране на растежа в рамките на единния пазар;

- призив към по-младите европейци да споделят идеите и очакванията си относно единния пазар.

Основната проява на юбилея, която ще има интерактивен характер, ще се проведе на 15 октомври в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Тя ще е комбинация от интересни дебати, видео презентации, дискусионни кръгове, викторини с участието на публиката и церемония по награждаване на победителя в конкурса „Поколение 1992“ (виж по-долу за повече подробности). Целта е да се сондират мненията и очакванията за насоките на бъдещата политика. Главни герои на събитието ще бъдат 20-годишните младежи, родени в годината на създаване на единния пазар, чието поколение не помни Европа преди него. Тази именно е и темата на кратък филм, който може да бъде видян тук:

В дните и седмиците след 15 октомври ще бъдат организирани и множество прояви в отделните държави от ЕС . Тяхната цел е граждани, предприятия и обществени организации да разгледат и обсъдят състоянието на единния пазар в национален контекст.

Преди Седмицата на единния пазар, в началото на месец октомври, Комисията ще приеме пакет от мерки за неговото укрепване и задълбочаване, наречен „Акт за единния пазар II“, който ще последва приетия през миналата година първоначален пакет от мерки, свързани с единния пазар.

Като част от подготовката за Седмицата на единния пазар Комисията публикува днес брошура със заглавие „20 години единен европейски пазар — заедно в името на нов икономически растеж“. Тя съдържа информация за възможностите и ползите от единния пазар за европейските граждани и предприемачите. Брошурата може да бъде поръчана от Комисията или да бъде изтеглена от уебсайта Europa на следния адрес:

http://ec.europa.eu/internal_market/publications/docs/20years/achievements-web_en.pdf

Допълнителна информация

Уебсайтът на Седмицата на единния пазар съдържа повече информация за проявите в Брюксел и в различните държави, и позволява регистрация за основното събитие в Брюксел на 15 октомври: http://www.singlemarket20.eu

Конкурс „Поколение 1992“

През април 2012 г. стартира творчески конкурс, целящ проучване на мненията, опита, познанията и очакванията, свързани с единния пазар и неговото значение за младите европейци днес. Той ще позволи на хората, родени през 1992 г., да изразят вижданията си за единния пазар (IP/12/358). Конкурсът поощрява младите хора да изградят нов мироглед за единния пазар и е повод за дебати. 20-те победители ще бъдат поканени да участват в Седмицата на единния пазар и ще представят своите отличени предложения на церемонията по награждаването на 15 октомври.

Крайният срок за участие в конкурса е 9 септември. Предложения могат да се подават през уебсайта за конкурса: www.generation1992.eu

За контакти:

Stefaan De Rynck (+32 2 296 34 21)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Audrey Augier (+32 2 297 16 07)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct