Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Европейски дни на наследството: 50 държави представят на посетителите малко познати обекти на културата

Европейски дни на наследството: 50 държави представят на посетителите малко познати обекти на културата

Създадена на: 05 09 2012

През идния месец в рамките на европейските дни на наследството, които се провеждат всяка година през септември в 50 държави от цяла Европа, се очаква над 20 милиона души да се възползват от свободния достъп до хиляди рядко представяни пред обществеността обекти на културата и до редица специални прояви.

„Европейските дни на наследството са чудесна възможност хората да открият културните съкровища, които често пъти са на две крачки от дома им. За някои от тях те може дори и да не са чували, докато други обекти рядко са достъпни за посетители. Отваряйки врати, тези обекти ни помагат да отворим очите и сърцето си за общото и разнообразно културно наследство, което всъщност е перлата в короната на Европа“, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

Габриела Батаини-Драгони, заместник-генерален секретар на Съвета на Европа, отбеляза: „Тази съвместна инициатива е високо ценена от нашите европейски съграждани. Нейният успех през двайсетгодишната ? история се дължи на факта, че се организира на местно равнище от общински и регионални структури. Всяка година различни общности от цяла Европа стават част от едно „културно семейство“, което отбелязва заедно дните, посветени на нашето невероятно богато културно наследство.“

Обществеността ще може да посети изключително разнообразни обекти и мероприятия.Те варират от инициативата „скритото наследство“ на Франция, където от стените, подземията или пейзажите се разкриват рядко виждани или неподозирани страни на културното наследство; съхраняваните в Лийдс архиви на Marks & Spencer — веригата магазини от Обединеното кралство, прочута със своето бельо и сандвичи; примери за неувяхващата любов на германците към дървото във всички негови форми от неолита до наши дни, както и честване на „изкуството на строителството“, с което се поставя акцент върху инженерни и технически решения, довели до развитието на архитектурата.

Редица държави организират съвместни мероприятия, за да подчертаят европейското измерение на инициативата. Така например Испания, Украйна, Молдова и Грузия са създали уебсайт, който ще свързва музеите на виното из цяла Европа; бившата югославска република Македония, Словения, Франция и Белгия си сътрудничат по организирането на мероприятие за младежки обмен и образование в областта на културното наследство.

Едновременно с това в 21 европейски държави ще се проведе фотоконкурс под надслов „Wiki loves monuments“, като целта е да се насърчат хората да открият културната, историческата и научната значимост на мястото, където живеят.

Следващи стъпки

От 14 до 16 октомври в кипърската столица Никозия ще се проведе петият форум на европейските дни на наследството, на който ще присъства и комисар Андрула Василиу. Водещата тема на форума ще бъде ролята на информационните и комуникационните технологии за улесняването на достъпа до културното наследство и за насърчаването на хората да работят за неговото опазване.

Предистория на европейските дни на наследството

Началото на европейските дни на наследството беше поставено през 1985 г., а от 1999 г. мероприятието се организира като съвместна инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. Петдесетте държави, подписали европейската културна конвенция, участват в европейските дни на наследството, като представят нови културни съкровища и отварят вратите на исторически сгради, които обикновено не са достъпни за обществеността. Културните мероприятия служат като витрина за местните занаяти и традиции, архитектура и изкуство, като целта е също така да се насърчи взаимното разбирателство между европейските граждани.

За повече информация

Списък на мероприятията

Европейска комисия: Европейски дни на наследството

Съобщенията на Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Туитър: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct