Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Програма „Европа за гражданите“, Действие 2, мерки 1 и 2 — 2013 г.

Програма „Европа за гражданите“, Действие 2, мерки 1 и 2 — 2013 г.

Създадена на: 29 08 2012

1. Цели и описание

Настоящата покана за представяне на предложения EACEA/28/12 се основава на решението на Европейския парламент и на Съвета относно създаване на програма „Европа за гражданите“ за периода 2007—2013 г. за насърчаване на активното европейско гражданство ( 1 ) (наричана по-нататък „програмата“).

Програмата е правно основание на настоящата покана, която се отнася по-специално до Действие 2 „Активно гражданско общество в Европа“, мерки 1 и 2 „Структурна подкрепа на изследователски организации по европейската публична политика и на организации на гражданското общество на европейско равнище“.

1.1. Общи цели на програмата

Програмата има за задача да допринесе за следните общи цели:

а) предоставяне на възможност гражданите да си взаимодействат и да участват в създаването на все по-близка Европа, демократична и ориентирана към света, обединена в своето културно многообразие и обогатена от него, изграждайки по този начин гражданство на Европейския съюз;

б) развиване на чувство за европейска идентичност, което се основава на общи ценности, история и култура;

в) насърчаване на приобщаването на европейските граждани към Съюза;

г) увеличаване на взаимното разбирателство между европейските граждани чрез зачитане и насърчаване на културното и езиковото многообразие, като по този начин се допринася за междукултурния диалог.

1.2. Специфични цели на поканата за представяне на предложения

Специфичните цели на настоящата покана са следните:

а) насърчаване на действия, дебати и разсъждения за европейското гражданство и демокрацията, общите ценности, история и култура, чрез дейността и сътрудничеството на „мозъчни тръстове“ (think-tanks) и на организации на гражданското общество на европейско равнище;

б) насърчаване на взаимодействието между граждани и организации на гражданското общество, като по този начин се допринася за междукултурния диалог и се подчертава многообразието и единството на Европа.

1.3. Тематични приоритети

Приоритет едно — ЕС: ценности, права и възможности за гражданите;

Приоритет две — Участие на гражданите в демократичния живот на ЕС;

1.4. Описание на поканата за представяне на предложения

По настоящата покана се предоставя структурна подкрепа под формата на „оперативни субсидии“, за всички организации, които имат цели от общ европейски интерес. Оперативните субсидии предоставят финансова помощ за покриване на част от оперативните разходи, които са необходими във връзка с правилното извършване на редовните и постоянните дейности на избраната организация.

Структурната подкрепа се предоставя под формата на:

— годишни субсидии, свързани с бюджетната 2013 г.,

— преходни субсидии, предлагащи преход през „празната“ 2013 г. между две многогодишни времеви рамки (2010—2012 г. и ако се приеме предложението за нова програма „Европа за гражданите“, 2014—2016 г.).

2. Допустими кандидати

2.1. Организации

За да има право на оперативна субсидия, дадена организация, която има цел от общ европейски интерес, трябва:

а) да бъде юридическо лице с нестопанска цел; в случая с мрежи, които не разполагат с отделна функционална структура със собствен статут, кандидатурата може да бъде подадена от организацията, отговаряща за координацията на мрежата;

б) да бъде активна в областта на европейското гражданство според определенията на нейния устав или на декларация за мисията ? и да отговаря на една от следните категории организации:

Мярка 1:

А. Изследователски организации по европейска публична политика (мозъчни тръстове — think-tanks).

Мярка 2:

Б. Организации на гражданското общество на европейско равнище:

— Централни европейски организации (платформи),

— Европейски мрежи,

— Организации, които развиват дейности с голямо въздействие на европейско равнище.

В. Организации на гражданското общество, свързани с европейската памет.

Г. Централни общоевропейски организации.

в) да осъществява по-голямата част от дейността си в допустими държави (виж точка 2.2).

за годишна субсидия

г) да бъде законно учредена като юридическо лице най-малко от една (1) година (към 15 ноември 2012 г.) в една от допустимите държави;

д) да има следния географски обхват:

— за централна европейска организация или европейска мрежа да има членове в най-малко 8 допустими държави,

— за организация, която развива дейности с голямо въздействие на европейско равнище, да бъде активна в най-малко 8 допустими държави.

за преходна субсидия

е) да бъде законно учредена като юридическо лице най-малко от четири години (към 15 ноември 2012 г.) в една от допустимите държави;

ж) да има следния географски обхват:

— за централна европейска организация или европейска мрежа да има членове в най-малко 12 допустими държави,

— за организация, която развива дейности с голямо въздействие на европейско равнище, да бъде активна в най-малко 12 допустими държави,

— за платформа на общоевропейска организация да има най-малко 6 централни организации сред членовете си, каквито да има във 27-те държави-членки.

Изследователските организации по европейската публична политика („мозъчни тръстове“ — think-tanks) и организациите на гражданското общество, свързани с европейската памет, не е необходимо да имат определен географски обхват, за да бъдат допустими.

Физически лица и публични организации не се допускат по настоящата покана.

2.2. Допустими държави

а) държавите-членки на Европейския съюз: Австрия, Белгия, България, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Обединеното кралство;

б) Хърватия;

в) Бившата югославска република Македония;

г) Албания;

д) Босна и Херцеговина.

Информация относно споразуменията, уреждащи участието на други държави — по специално на Сърбия и Черна гора — могат да бъде намерена на нашия уебсайт: (http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm)

3. Допустими дейности

Дейностите на кандидатстващата организация трябва да имат съществен принос за разработването и осъществяването на специфичните цели и тематичните приоритети на настоящата покана за представяне на предложения. Те трябва да обхващат най-малко една специфична цел и един тематичен приоритет от посочените в точка 1.

Работната програма на кандидатстващата организация за 2013 г. трябва да включва нейните нормативно предвидени дейности, а именно конференции, семинари, кръгли маси, представителни, комуникационни и популяризиращи дейности, както и другите текущи европейски дейности.

3.1. Период на допустимост

Периодът на допустимост трябва да отговаря на финансовата година на кандидата, както е отразена в заверените отчети на организацията. В случай че бюджетната година на заявителя съвпада с календарната година, периодът на допустимост е от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2013 г.

За кандидати с бюджетна година, различна от календарната година, периодът на допустимост е 12-месечният период от началото на тяхната бюджетна година през 2013 г.BG C 259/6 Официален вестник на Европейския съюз 28.8.2012 г.

4. Критерии за отпускане

Кандидатурите, които отговарят на критериите за допустимост и изключване, ще бъдат оценени от комисия за оценка въз основа на критериите за отпускане с оглед да се изберат организациите, подлежащи на съфинансиране.

Ще бъдат приложени критериите за отпускане, посочени по-долу. Качествените и количествените критерии имат съответно 80 и 20 % тежест в определената оценка.

4.1. Качествени критерии (80 %)

На оценка подлежат следните елементи:

а) приложимост за целите и приоритетите на програмата „Европа за гражданите“ (30 %);

б) приложимост, съгласуваност и пълнота на работната програма (20 %);

в) въздействие на работната програма (10 %);

г) европейска добавена стойност (10 %);

д) прозрачност на действията, разпространение и използване на резултатите по отношение на европейските граждани и други заинтересовани страни (10 %).

4.2. Количествени критерии (20 %)

На оценка подлежат следните елементи:

а) брой на допустимите държави, участващи в дейностите по работната програма (10 %);

б) брой на преките и непреките потенциални бенефициери (10 %).

5. Бюджет

Бюджетът, предвиден за съфинансиране на оперативните субсидии, възлиза на 7,7 милиона EUR през 2013 г. Изпълнителната агенция възнамерява да финансира около 52 организации по настоящата покана, но си запазва правото, въз основа на качеството на кандидатурите, да не отпусне всички налични средства.

Настоящата покана за представяне на предложения може да доведе до специфични решения въз основа на типологията на субсидиите и категориите на организациите, определени в точки 1.4 и 2.1 по-горе.

Примерно казано, за преходните субсидии ще бъдат използвани около 85 % от наличния бюджет, а за годишните субсидии — около 15 %.

Тази помощ се предоставя по позиция 16.05.01 от общия бюджет на Европейския съюз.

Агенцията си запазва правото да не разпредели всички предвидени за това средства.

6. Краен срок за представяне на предложения

Крайният срок за представяне на кандидатури е 15 ноември 2012 г. в 12,00 ч. (по обед, брюкселско време).

Кандидатурите трябва да бъдат подадени, като се използва наличният понастоящем електронен формуляр за кандидатстване за субсидия (eForm), който може да бъде намерен на уебсайта на EACEA (http://eacea.ec. europa.eu/eforms/index_en.php#1) най-късно до 14 септември 2012 г.

Кандидатури, подадени на хартиен носител по пощата, по факса или по електронната поща, НЯМА да бъдат приети за по-нататъшна оценка.

Освен горепосочения формуляр, който се изпраща електронно, набор от административни документи (включващ формуляр за юридическо лице, формуляр за финансови данни, формуляр за финансовите възможности, отчет за приходите и разходите и счетоводен баланс на организацията за последната приключена финансова година, годишен доклад за дейността) трябва да бъде изпратен по пощата в краен срок до 15 ноември 2012 г. (зачита се датата на пощенското клеймо) на следния адрес:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Unit P7

Call for proposals — EACEA/28/12

BOUR 01/04A

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGI?

Ще се вземат под внимание само предложения на един от официалните езици на ЕС, подадени чрез официалния формуляр за заявление, попълнени изцяло, подписани от законния представител на организацията и получени в рамките на посочения краен срок).

7. Подробна информация

Подробни указания за кандидатите, както и формуляри за кандидатстване, има на следния адрес в интернет:

http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htmBG C 259/8

Източник на информация:Официален вестник на Европейския съюз 28.8.2012 г

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct