Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Какво означава за ТЕБ Единен европейски пазар?

Какво означава за ТЕБ Единен европейски пазар?

Създадена на: 22 08 2012

Единният европейски пазар се основава на четирите свободи: свободното движение на хора, стоки, услуга и капитали между 27-те страни-членки на ЕС. Моля сподели, в този творчески конкурс, твоето виждане за това как единният пазар работи за теб!

Който и да си и с каквото и да се занимаваш, ако си роден през 1992 г. и си гражданин на ЕС, ние искаме да ТЕ чуем.

Използвай таланта и въображението си, за да ни помогнеш да изградим по-добра Европа за всички нас.

Ние те слушаме, Набор 1992!

Изненадай ни! Информирай ни и ни вдъхнови! Кажи ни какво мислиш! Твоето мнение е важно!

Добре звучи, но какво, ако не съм професионалист?

Нужно е само желание да изразиш своите възгледи за това какво е за теб Единния европейски пазар… и да имаш представа за това как искаш да изкажеш мнението си.

Ако има нещо, което искаш да кажеш за Единния европейски пазар, хващай химикалката, четката, камерата, компютъра, таблета или мобилния телефон… и се отдай на творчество!

Имаш избор между различни теми и форми. Запомни, важна е историята!

Една снимка може да е също толкова красноречива, колкото и обширна статия.

Най-обикновена карикатура може да подтикне към задълбочени размисли по сложни въпроси.

Кратко есе може да представи ясната ти позиция без да е необходимо да използваш сложна техническа и политическа терминология.

Впечатляващо видео може да се направи с простичка камера, но с богато въображение.

Твоето лесно за употреба приложение може да влезе в ръцете на милиони потребители, а едно базово приложение би могло да улесни живота на милиони пътуващи хора.

Този конкурс има за цел да оцени и възнагради творчеството.

Не е нужно да си професионален фотограф или режисьор със съвременно оборудване.

Не е нужно да имаш научна степен по литература или политически науки.

Не е нужно да си гений в областта на телекомуникациите, нито да имате докторска степен по изграждане на приложения.

Искаш ли да участваш? Избери творческата форма и тематичната категория и се запознай с правилата за участие в конкурса!

ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ НА ТВОРЧЕСКИ КОНКУРС „НАБОР 1992“

1.Описание на конкурса

Творческият конкурс на Европейската комисия Набор 1992 (DG MARKT) кани млади европейски граждани, родени между 1 януари и 31 декември 1992г. да споделят, чрез творчество, разбирането си за Единния европейски пазар, своите възгледи и бъдещи очаквания, както и да разкажат свои случки и преживявания свързани с Единния европейски пазар. Журито ще избере предложенията, които ще получат награди съгласно официалните правила.

2. Участие

Всички млади граждани на ЕС, родени между 1 януари и 31 декември 1992 г., са поканени да участват в конкурса.

Не е нужно участниците да са професионалисти или артисти, за да сътворят творческото си произведение. Всички случки и мнения са добре дошли!

Участниците трябва да изберат тема и творческа форма за своята творба. Всеки участник може да изпрати не повече от две предложения, които задължително трябва да са в две различни творчески форми.

Предложеният проект може да е групова творба. В съответствие с правилата, описани подробно в точка 2. Участие, ръководителят на групата трябва да бъде изрично посочен и в случай, че проектът спечели награда, той ще представлява групата на церемонията по връчване на наградите.

3.Теми и творчески форми

Участниците трябва да изберат тема и творческа форма за творбата си. Участниците могат да изберат една от следните теми:

- Образование и гражданство

- Работа и предприемачество

- Култура и свободно време

- Потребители и околна среда

За всяка от тематичните категории, участниците могат да изберат една от следните пет творчески форми:

- Статия (текст)

- Видео

- Снимка

- Карикатура

- Приложение за смартфон

4. Изпращане на предложенията

Творческият конкурс „Набор 1992“ е уеб-базирано състезание. Всички предложения трябва да се изпратят чрез формуляра за участие в конкурса, който ще откриете тук.

Всички данни, които се изискват във формуляра, трябва да бъдат попълнени надлежно и коректно.

Излъчените финалисти и победителите ще трябва да представят доказателство за рождената си дата (копие от лична карта или паспорт), преди получаване на наградата.

За предложенията изпращани по интернет, трябва да бъдат спазени следните изисквания за всяка от творческите форми:

• Статия: текстът трябва да е оригинална непубликувана до момента проза, с дължина максимум 500 думи. Текстът трябва да е набран директно във формуляра за участие.

• Видео: максимална продължителност 2 минути. Цифрова версия: AVI или MPEG формат, или формат подходящ за някоя от следните платформи: YouTube, Vimeo, Blip.tv, Metacafe и Dailymotion.

Излъчените финалисти ще трябва да изпратят оригиналната версия на видеото си (на DVD, USB или чрез система за трансфер на файлове).

• Снимка: Минимална резолюция 150 DPI и размери: основа 600 пиксела, височина 400 пиксела (трябва да е подходяща за печат) в JPG или GIF формат. Можете да изпратите до 3 снимки.

• Карикатура: Минимална резолюция 150 DPI и размери: основа 600 пиксела, височина 400 пиксела (трябва да е подходяща за печат) в JPG или GIF формат. Предложението може да включва карикатури с различен размер, но не повече от 10 изображения, в общ блок, под формата на лента или двустепенна лента. Може да има текст до 200 думи на всеки от 23-те официални европейски езика или на тяхна комбинация.

• Smartphone app За Android: формат Java. Всички приложения трябва да са съвместими с Android 1.5. Приложенията за Android трябва да бъдат качени на Google Play https://play.google.com/. Участниците трябва да изпратят съответния линк. За Apple: формат IPA. Да се генерират след разработване на приложението с XCode. Приложенията за смартфон с операционна система на Apple трябва да бъдат качени на iTunes http://itunes.apple.com/us/genre/ios/id36?mt=8

Организаторите на конкурса не покриват разходи, произтекли от качването на приложенията в съответните онлайн магазини.

Предложения изпратени по пощата или по куриер

По желание, участниците могат да изпратят своите предложения по пощата. Предложенията изпратени по пощата или по куриер трябва да бъдат изпратени на следния адрес:

P.A.U. Education, S.L

Generation 1992 Creative Competition

C/ Muntaner 262, 3?

08021 – Barcelona, Spain

За предложенията изпратени по пощата или по куриер важат следните изисквания за всяка отделна форма:

• Статия: текстът трябва да е оригинална непубликувана до момента проза, с максимална дължина 500 думи. Необходими са две копия на страница с размер A4 (210 X 297 mm).

• Video: максимална продължителност 2 минути. Изпратете видеозаписа на USB или CD. Необходими са две копия.

• Снимка: изискват се две копия на снимка, всяко с размери A4 (210 X 297 mm) или A3 (297 X 410 mm). Можете да изпратите до три снимки.

• Карикатура: A4 (210 X 297 mm) или A3 (297 X 410 mm), или писмо (216 ? 279 mm). Предложението може да включва карикатури с различни размери на максимум 10 изображения, в общ блок, под формата на лента или двустепенна лента. Може да има текст до 200 думи на всеки от 23-те официални европейски езика или на тяхна комбинация. Необходими са по две копия от всяка карикатура.

• Приложение за смартфон: за Android: формат Java. Всички предложения трябва да са съвместими с Android 1.5. За Apple: формат IPA. Носител: изпратете USB с приложение за инсталиране; нужни са две копия.

Ако искате, можете да опишете (максимум 200 думи) какво ви е вдъхновило да създадете творбата си.

Всички носители стават собственост на Европейската комисия и няма да бъдат връщани на участниците.

Творческият конкурс „Набор 1992“ не носи отговорност за загубени, унищожени, недоставени, непълни или повредени при транспортирането материали/пратки. Творческият конкурс „Набор 1992“ не носи отговорност за грешки в следствие на електронен трансфер на данни, поради пропуск, прекъсване, изтриване, дефект или забавяне на операция при пренасяне на данни.

5.Краен срок за изпращане на предложения

Предложенията изпратени онлайн трябва да бъдат получени до 24:00 ч. по Гринуич на 9 септември 2012 г.

Предложенията изпратени по пощата или по куриер, трябва да са изпратени преди полунощ по Гринуич на 9 септември 2012 г. Клеймото или часа и датата на касовата бележка за плащане ще служат за доказателство.

Изпратените CD или USB устройства остават собственост на Европейската комисия и няма да бъдат връщани на участниците.

6. Език

Можете да изпращате предложения на всеки от 23-те официални европейски езика.

7.Изпратените предложения

Всички валидни предложения ще бъдат публикувани на сайта на Творческия конкурс „Набор 1992“ и ще се състезават за различните награди (виж точка 14 Награди). За валидни ще се считат предложенията, които:

- Са четливи и разбираеми.

- Показват сериозно отношение и че е положен труд за реализирането им.

- Са политически коректни и не съдържат обиди (разрешено е да съдържат критики).

- Отговарят на всички изисквания посочени в правилата за участие в конкурса.

Всички предложения подлежат на предварителен преглед от редакционния екип на сайта и, ако отговарят на критериите, ще бъдат публикувани в рамките на следващите 48 часа (два работни дни).

Предложенията получени по пощата ще бъдат публикувани след преглед, в рамките на 48 часа (два работни дни) след получаването им.

Предложенията трябва да са измислени и създадени от участниците, да не са печелили награди преди и да не са публикувани до този момент.

8.Права и разрешения

Участниците притежават всички права и разрешения свързани с текстовете, снимките, карикатурите, филмите, аудио творбите, илюстрациите и приложенията, с които участват в конкурса и гарантират, че нищо не пречи на участието им в Творческия конкурс „Набор 1992“, както и на използването на изпратените от тях предложения, от страна на Европейската комисия, в съответствие с разпоредбите посочени в правилата на конкурса. Участниците удостоверяват, че техните предложения не са обект на авторско право и могат да бъдат разпространявани безплатно от Европейската комисия, във връзка с Творческия конкурс „Набор 1992“.

Участниците гарантират пред Европейската комисия, че носят отговорност за всички претенции и действия, които биха могли да бъдат отправени във връзка с упражняваните в този конкурс права. Участниците удостоверяват, че притежават необходимото съгласие от всички, които директно или индиректно са включени в изработката на конкурсните предложения, включително писатели, актьори, автори, музиканти, графични дизайнери, фотографи и програмисти, както и всяка трета страна, която е участвала в създаването или реализацията на творбата.

Европейската комисия не носи отговорност за неизпълнение или потъпкване на този член.

9.Авторско право

Авторът запазва авторските права върху предложението си. При все това, Европейската комисия има право, под формата на 24 месечен световен лиценз, да редактира, възпроизвежда, помества и публикува всички предложения в електронни или печатни медии на свои партньори, както и да ги публикува или да ги помества на сайтове или в социални медии, за да популяризира и разпространява информация за Творческия конкурс „Набор 1992“. Освен това, участниците дават съгласието си на Европейската комисия да се цитират имената, града и държавата им, във връзка с техните произведения, в реклами и публикации за популяризиране на Творческия конкурс „Набор 1992“. Лицензът на Европейската комисия е безвъзмезден и достатъчен (няма да е нужно допълнително разрешение) за възпроизвеждане, поместване и публикуване на която и да е творба изпратена за участие в Творческия конкурс „Набор 1992“, за периода от 24 месеца, считано от датата на обявяване на конкурса. Това се отнася за всички снимки, текстове, карикатури, приложения за смартфон, както и за редактирани откъси от филми, в това число и музика. Когато е нужно Европейската комисия да използва дадена творба по различен от цитираните в този лиценз начини, съответните права ще бъдат специално обсъждани с автора, независимо от конкурса. Тези правила имат превес и заменят правилата поместени в раздел „Правила за защита на интелектуалната собственост върху потребителското съдържание“, в условията за ползване на сайта на Европейската комисия.

10.Форсмажорни обстоятелства

В случай на форсмажор, или ако обстоятелствата го налагат, Европейската комисия си запазва правото да променя правилата, да отложи или да прекрати напълно конкурса.

11.Приемане на правилата

Участвайки в този конкурс, вие сте приели напълно правилата в тяхната цялост, както и ако е необходимо, всички изменения и допълнения.

12.Номиниране на победителите

От всички получени предложения ще бъдат излъчени общо 20 финалисти, по един финалист от комбинацията на четирите тематични категории и петте творчески форми. Въпреки това, журито си запазва правото да присъди повече от една награда в дадена творческа форма или тематична категория, за сметка на друга форма или категория, в случай, че предложенията са по-интересни и качеството на изработка е по-високо.

Журито трябва да избере 20-те финалиста и да посочи местата на победителите съгласно критериите за оценяване, ако е възможно единодушно, ако не – чрез гласуване. Членовете на журито могат да преглеждат всяко предложение, колкото и когато считат за необходимо.

Решението на журито е окончателно и неоспоримо.

Критериите за оценяване са както следва:

Съдържание – 50%

Съответствие – 30%

Творчество – 20%

13.Жури

Журито ще е съставено от пет членове:

• 1 популярен журналист

• 1 официален представител на ЕК от DG MARKT (ГД „Вътрешен пазар и услуги“)

• 2 представители на младежки организации

• 1 експерт в областта на Единния европейски пазар

14.Награди

14.1 Финалисти

Всичките 20 финалисти ще получат покана за участие в седмицата посветена на Общия европейски пазар в Брюксел. Участието им ще включва:

- Разноските по пътуването от всеки град в ЕС до Брюксел за церемонията по награждаването (три дни и три нощи).

- Еднодневно участие в церемонията по награждаването и в конференцията.

- Обиколка с екскурзовод в работните помещения на ЕК и на Отдела за социални програми.

- Семинар с наставниците на Творческия конкурс „Набор 1992“.

- Вечеря в типичен белгийски ресторант (брасри).

Освен това, финалистите ще получат и други награди.

Петимата победители в творческите форми ще получат възможността да изкарат 4 седмичен стаж в някоя от европейските институции или в частния сектор, в Брюксел или другаде. Стажовете ще бъдат координирани от Европейската комисия (ГД „Вътрешен пазар и услуги“).

Всички участници, изпратили валидни предложения, ще получат лично атестационно писмо в цифров формат, от Комисаря, ръководител на главна дирекция „Пазар“.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония, а в случай, че победителят отсъства, ще бъда изпратени на адреса му в ЕС. Разходите по пътуването за церемонията по награждаване ще покриват само дестинации в рамките на ЕС.

Няма да бъдат изплащани други компенсации свързани с използването на творбите, освен тези цитирани в настоящия параграф. Наградите не могат да бъдат преотстъпвани. Наградите не могат да бъдат замествани с други, различни от предвидените в този документ. Не се допуска заменянето на награда срещу паричната ? равностойност.

Ако, по някаква причина, изброените по-горе награди не могат да бъдат осигурени, Европейската комисия си запазва правото да ги замени с други на същата, или на по-висока стойност.

14.2 Ежемесечна томбола с награди

Всеки месец, от април до септември 2012г., получените през месеца валидни предложения ще участват в томбола за една от следните награди:

1 15 дневна карта за младежко безплатно пътуване InterRail (Global Pass, важи за двама).

2 устройства iPod Touch 8GB.

3 Ваучери за онлайн пазаруване (книги, CD, DVD). На стойност: 100 ?.

Ежемесечната награда ще бъде обявявана на сайта в първия ден от месеца.

Освен това, всички получени валидни предложения ще участват в томбола за 16GB Wi-Fi + 3G iPad.

Победителите в месечната томбола също ще участват в томболата за iPad.

Победителите от ежемесечните томболи няма да загубят правото си да участват във финалното класиране и да получат голяма награда.

14.3. Обявяване на победителите

Всеки от 20 финалиста ще получи писмо с информация за резултатите от конкурса, а освен това ще бъде уведомен по телефон и e-mail преди октомври 2012 г.

Имената на победителите ще бъдат публикувани и на сайта.

Имената на спечелилите награди от ежемесечните томболи ще бъдат публикувани всеки месец, а те ще получат и съобщение по e-mail.

Повече информация за конкурса може да намерите тук.

Източник на информация:http://generation1992.eu/bg

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct