Последни новини

1. Урсула фон дер Лайен произнася знаковата си реч за състоянието на ЕС
2. Европейската комисия в готовност за емитирането на 250 милиарда евро „зелени“ облигации
3. Започва конкурсът на ЕС за млади преводачи
4. Отново на училище: подкрепа от ЕС за ученици, студенти и учители
5. Тръгва експресът „Връзка с Европа“ по повод Европейската година на железопътния транспорт
6. Коронавирус: 70 % от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано
7. Политика на сближаване на ЕС: 120 милиона евро в подкрепа на възстановяването в България

Всички новини

Европейска кампания събужда сред момичетата интерес към науката и иновацията

Европейска кампания събужда сред момичетата интерес към науката и иновацията

Създадена на: 23 06 2012

Отчитайки факта, че Европейският съюз ще се нуждае към 2020 г. от още един милион научни специалисти, Европейската комисия открива днес кампания за събуждане на научни интереси сред по-широк кръг момичета и за насърчаване на по-голям брой студентки да избират научно-изследователски професии. Повече от половината студенти в ЕС са жени и те защитават 45 % от всички докторати (PhDs). Същевременно едва 1/3 от специалистите, занимаващи се професионално с научно-изследователска работа, са жени. Също така, жените докторантки продължават да са малцинство в областта на инженерните науки и свързаните с производството изследвания. Започващата тригодишна кампания има за цел да събуди интерес у тийнейджърките да изучават наука, техника, инженерство и математика (така наречените STEM предмети). Впоследствие насочеността на кампанията ще бъде разширена, така че да обхване и студентките, насърчавайки ги да избират научни професии.

Във връзка с откриването на кампанията, европейският комисар по въпросите на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин заяви: „Тази кампания ще покаже на жените и момичетата, че науката не е само занимание за възрастни мъже с бели престилки. Науката дава фантастични професионални възможности и представлява шанс за реална промяна на нашето общество и бъдеще. Недостатъчното участие на жени в един толкова важен за стопанството ни сектор е неоправдано в момент, когато Европа се бори за по-голям стопански растеж и повече работни места. Надяваме се, че като посочим положителни модели за професионална реализация и разясним съществуващите възможности, ще можем да убедим повече жени да се посветят на науката“.

Обикновено младите хора вземат определящи за своето професионално насочване решения на възраст между 13 и 17 години. В този момент от своето образование те се ориентират дали да изучават научни предмети. Ето защо, първата част на кампанията ще бъде насочена към момичета на тийнейджърска възраст в среднообразователните училища, под лозунга: „Science: it's a girl thing“ („Науката е и за момичета“). Следваща, втора фаза на кампанията ще има за цел насърчаване на студентките да се насочват към научни професии.

В кампанията ще бъдат оспорени някои стереотипни представи за науката, за да могат момичетата и жените да видят, че науката е интересна и може да дава големи възможности. Ще бъдат оспорени и някои остарели схващания за научните професии, така че да проличи как съвременните научно-изследователски дейности са свързани с обществените потребности. Научните изследвания и иновацията имат ключово значение за намирането на конкретни решения на генералните предизвикателства, като например сигурността на доставките на храни и енергия, околната среда и изменението на климата, или подобряването на здравеопазването. В медиите, както и на специално организирани прояви и семинари, ще бъдат представени видни учени-жени, като модели за професионална реализация.

Контекст

През периода 2012—2013 г. кампанията ще обхване всичките 27 държави членки на Европейския Съюз. Проявите в 2012 г. ще бъдат организирани в шест страни — Австрия, Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Полша. Кампанията идва в момент, когато Европейската комисия предложи Програмата „Хоризонт 2020“, предвиждаща увеличено европейско финансиране за научни изследвания в размер на 80 милиарда евро за периода 2014—2020 г., което представлява увеличение спрямо предвидените в текущия седемгодишен бюджет 55 милиарда евро.

Полезни линкове:

Уебсайт на кампанията: http://ec.europa.eu/science-girl-thing/

Адрес във Фейсбук: www.facebook.com/sciencegirlthing

За контакти:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88)

Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct