Последни новини

1. Урсула фон дер Лайен произнася знаковата си реч за състоянието на ЕС
2. Европейската комисия в готовност за емитирането на 250 милиарда евро „зелени“ облигации
3. Започва конкурсът на ЕС за млади преводачи
4. Отново на училище: подкрепа от ЕС за ученици, студенти и учители
5. Тръгва експресът „Връзка с Европа“ по повод Европейската година на железопътния транспорт
6. Коронавирус: 70 % от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано
7. Политика на сближаване на ЕС: 120 милиона евро в подкрепа на възстановяването в България

Всички новини

Ще стане ли вашият град „Европейска зелена столица“ за 2015 г.?

Ще стане ли вашият град „Европейска зелена столица“ за 2015 г.?

Създадена на: 16 06 2012

От днес Комисията започва да търси града, който ще спечели титлата „Европейска зелена столица“ за 2015 г. Наградата „Европейска зелена столица“ отличава градовете, които са в авангарда на екологичния градски живот и които могат да служат за пример на други градове. Годишното отличие има за цел да стимулира големите европейски градове да станат по-привлекателни и по-здравословни — да станат „подходящи за живот“.

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Наградата „Европейска зелена столица“ отличава местните усилия за подобряване на градската среда и насърчаване на устойчивия растеж. Във връзка с началото на конкурса за определяне на шестия носител на отличието „Европейска зелена столица“ за 2015 г. бих искал да насърча градовете да представят своята кандидатура и да използват тази възможност, за да направят преглед на екологичните си постижения и да ги изтъкнат, както и да планират устойчиво бъдеще за своите граждани.“

Трите основни цели на наградата са:

•да се отличат градовете, които уверено постигат високи екологични цели;

•да се насърчат градовете да си поставят амбициозни цели за подобряване на екологията и устойчивото развитие в бъдеще; и

•да се даде пример, който да вдъхнови други градове, и да се популяризират най-добрите практики и опит във всички останали европейски градове.

Всеки европейски град с над 200 000 жители може да се кандидатира за наградата „Европейска зелена столица“ за 2015 г. В конкурса могат да участват е отворен за държавите — членки на ЕС, присъединяващите се държави (Хърватия), кандидат-членките (Турция, бивша югославска република Македония, Черна гора, Исландия и Сърбия) и други държави от Европейското икономическо пространство (Норвегия и Лихтенщайн). От държавите, в които няма градове с над 200 000 жители, може да участва най-големият град.

Кандидатурите ще бъдат оценявани въз основа на 12 показателя: местен принос в действията във връзка с изменението на климата, устойчив транспорт, зелени градски площи, включващи устойчиво използване на земята, популяризиране на опазването на природата и биологичното разнообразие, качество на въздуха, нива на шума, управление на отпадъците, потребление на вода, третиране на отпадъчните води, екоиновации и устойчива заетост, екологично управление от страна на местните власти и енергийна ефективност.

Градовете могат да кандидатстват онлайн на сайта www.europeangreencapital.eu. Срокът за представяне на кандидатури за наградата за 2015 г. е 15 октомври 2012 г. Наградата се присъжда от международно жури, подкрепяно от експертна група от утвърдени специалисти в различни области на опазването на околната среда. Носителят на наградата ще бъде обявен през юни 2013 г.

Контекст

Наградата „Европейска зелена столица“ е плод на инициатива на градове, стремящи се да създадат чиста околна среда за своите граждани. Идеята се заражда на среща в Талин, Естония, проведена на 15 май 2006 г. по инициатива на г-н Юрий Ратас — бивш кмет на Талин, на която 15 европейски града и Асоциацията на естонските градове подписват съвместен меморандум за разбирателство за учредяване на такава награда.

Досега носители на тази престижна награда са били четири града — Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастеис и Нант, съответно за годините от 2010 г. до 2013 г. Зелената столица за 2014 г. ще бъде обявена на 29 юни.

Европа днес представлява предимно урбанизирано общество, като трима от всеки четирима европейци живеят в по-малки или големи градове. Повечето от екологичните предизвикателства, пред които е изправено нашето общество, идват от градските райони, но тъкмо градските райони са и тези, които обединяват волята и иновациите, необходими за тяхното разрешаване. Наградата за „Европейска зелена столица“ бе замислена като инициатива за насърчаване и възнаграждаване на усилията, за стимулиране на градовете към поемането на ангажименти за по-нататъшни дейности, за посочване на примери и насърчаване обмена на най-добри практики сред европейските градове.

Освен че вдъхновява други градове, носителят на наградата получава признание, което ще подобри неговата репутация и привлекателност за туризъм, работа и живот.

За повече информация:

www.europeangreencapital.eu

Twitter: @EU_GreenCapital

За контакти:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct