Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Обществено здравеопазване — Световен ден на кръводарителя — Всички кръводарители са герои!

Обществено здравеопазване — Световен ден на кръводарителя — Всички кръводарители са герои!

Създадена на: 12 06 2012

В Световния ден на кръводарителя, който тази година се провежда под надслов „Всеки кръводарител е герой“, Европейската комисия подчертава колко важно е да се разполага с безопасни запаси от кръв и насърчава всички европейски граждани да се наредят сред отговорните кръводарители доброволци. Днес животът на над 500 милиона граждани на ЕС зависи от кръвта, дарявана от по-малко от 15 милиона кръводарители. Тази кръв не е достатъчна, за да се отговори на нуждите на всички европейски граждани, за които това е въпрос на оцеляване при спешни случаи или на живот в случай на хронични заболявания, при които се изисква редовно кръвопреливане.

Комисар Дали заяви: „Кръвта е живот. Всеки от нас може да се нуждае от кръв, за да се възстанови след сериозна операция или тежък инцидент. Много европейци, страдащи от хронични заболявания като хемофилия или таласемия, се нуждаят постоянно от кръв. Наличието на кръв може да е от решаващо значение. Ето защо днес бих искал да отдам дължимата благодарност на всички кръводарители и да приканя европейците да проявят солидарност с нуждаещите се и да дарят кръв. Станете кръводарители, станете герои!“.

По отношение на кръвта националните здравни служби се изправят непрестанно пред две тежки предизвикателства: срока на годност на кръвта и недостига на запаси. Кръвта не може да се съхранява дълго, което налага редовно обновяване на запасите. Освен това потребността от кръв расте, тъй като населението застарява. Това явление е тясно свързано с високата степен на разпространение на възрастово обусловени заболявания като рак или тазобедрени фрактури, чието лечение често е свързано с хирургична намеса, а оттам — и с необходимостта от запаси от кръв.

Законодателството на ЕС помага да се осигурят безопасността и качеството при кръводаряване по отношение както на кръводарителите, така и на реципиентите. С него се установяват критериите, на които трябва да отговарят кръводарителите, и им се помага да вземат отговорни решения за подходящия момент на кръводаряване. Съгласно законодателството също така се изисква цялата дарена кръв в ЕС да се изследва, като се налагат изисквания по отношение на качеството при боравене от страна на здравните работници със събраната или дарена кръв.

За повече информация:

Законодателство на ЕС по въпросите на кръвта

За контакти:

Fr?d?ric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct