Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Програмата "Евроскола"

Програмата

Създадена на: 05 05 2012

Европейския съюз, неговата роля, организация и място в света предопределя бъдещето на неговите граждани и особено възможностите за развитие на младите в него.

Днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни не само да познават, но и да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа. Опитвайки се да вземат важни решения за своя собствен живот, в търсенето на личната си посока, те трябва да участват в европейския дебат и да изпитат "на живо" уникалността и многообразието на това да си гражданин на ЕС.

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Денят на "Евроскола" преминава по следния начин:

* На първото заседание посоченият от всеки клас говорител е поканен да го представи на език, различен от майчиния му.

* Всеки клас се разделя на пет групи, като всеки ученик участва в не повече от една група. Участниците в групите обсъждат актуални европейски въпроси.

* В края на деня всеки участник получава сертификат за участието си, подписан от Председателя на ЕП.

Подаване на кандидатури:

* Очаквайте скоро информация за нови срокове за подаване на кандидатури.

* Кандидатурите се подават на български език, на бланка на училището, с подпис и печат на неговия директор или на лицето, определено да изпълнява тази длъжност.

* Kандидатурите трябва да представляват свободен текст, който да съдържа:

o кратко описание на самото училище

o точно и ясно описание на постиженията и извънучебната дейност в областта на участия в европейски, международни и национални проекти и конкурси, получени награди, членство в клубове и организации, работещи по европейски теми и др.под.

Критерии за класиране на получените кандидатури:

1. Към момента на подаване на кандидатурата училището да не е участвало в програмата "Евроскола" и да не му предстои участие до края на 2013 г.

2. Към момента на подаване на кандидатурата училището да е участвало в програмата "Евроскола" преди 2010 г. и да не му предстои участие до края на 2013 г.

3. Училището да е участвало и/или да участва в инициативи с европейска тематика и да работи активно по проблематиката на ЕС

4. Училището да е членувало и/или да членува активно в организации, работещи по проекти, свързани с Европейския съюз (напр. Националната асоциация на българските европейски клубове — НАБЕК и др.под.)

5. Училището да е препоръчано от български членове на ЕП, които имат впечатления от неговата изключително активна дейност в техните региони и изразяват увереност в доброто му представяне в деня "Евроскола". Изразените от членовете на ЕП впечатления могат да бъдат, например, под формата на писмо или поздравление, което членовете на ЕП са изпратили до училището по повод на успешно завършила съвместна дейност или на предстояща такава - копие от това писмо или поздравление се включва към кандидатурата на училището

6. При равнопоставени кандидатури според по-горе изброените критерии, предимство се дава на училища от по-отдалечените от столицата региони, което е в съответствие с централната обща стратегия на Европейския парламент информацията за неговата работа да стига до всички кътчета на държавите-членки на ЕС

7. При наличие на равнопоставени кандидатури по всички по-горе изброени критерии, кандидатурите се класират по реда на получаване по електронната поща.

След разглеждането и класирането на кандидатурите Информационното бюро на ЕП в София уведомява писмено по електронен път всички кандидати за резултата от селекцията.

Практическа информация за избраните за участие в програмата "Евроскола" кандидати:

* В програмата могат да участват ученици от последните две години на гимназиалния курс на обучение от държавите-членки или кандидати за членство или на възраст от 16 до 18 навършени към датата на участието години.

* Групата на участниците трябва да се състои от максимум 24 ученици и 2 придружаващи преподаватели. При наличие на ученици с физически увреждания, броят на придружителите може да бъде увеличен.

* Всяко училище има право да покани 1 български журналист да придружава групата и да отрази участието й в програмата.

* Пътуването и нощувките се организират от самото училище, а финансовата помощ от Европейския парламент се изплаща на място в Страсбург.

За контакт - обърнете се към Информационния офис на ЕП в София:

ул. "Московска" 9, София 1000

тел. 985 35 45

електронен адрес: epsofia@europarl.europa.eu

Източник на информация:Информационно бюро на Европейския парламент в България

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct