Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Евродепутати искат повече яснота относно новата програма на ЕС за култура

Евродепутати искат повече яснота относно новата програма на ЕС за култура

Създадена на: 05 05 2012

Кой филм гледахте последно на кино - европейска или холивудска продукция? Европейската комисия иска повече филми от ЕС да се излъчват по киноекраните на Стария континент. Това е един от акцентите в предложението за бъдещата програма на ЕС за култура и медии, което бе обсъдено по време на публично изслушване в парламентарната комисия по култура и образование на 26 април. Депутати и експерти приветстваха предложението, но бяха на мнение, че то трябва да бъде по-ясно и конкретно.

Комисията предлага новата програма на ЕС за периода 2014-2020 г. с название "Творческа Европа" да обедини в обща рамка различните сега съществуващи програми (Култура, МЕДИА 2007, МЕДИА Мундус). Програмата ще предостави подкрепа в размер на 1,8 млрд. евро на секторите на културата и творчеството, на които се падат 4,5% от БВП и 3,8% от заетостта в ЕС, и ще подпомогне растежа и създаването на работни места в тях.

Някои от очакваните резултати от програмата са:

* 2 500 европейски кина да получат подкрепа, което ще позволи поне 50% от филмите, които те излъчват, да са европейски;

* повече от 5 500 книги и други литературни произведения да получат помощ за превеждане на други езици, което ще позволи на читателите да разполагат с достъп до тях на майчиния си език

* 300 000 хора на изкуството и културата да получат финансиране, за да намерят публика извън родните си страни

По време на изслушването докладчикът на ЕП по темата Silvia Costa (С&Д, Италия) изрази одобрение за предложеното увеличение на финансирането, но направи някои забележки. "Текстът е неясен, а обединяването на различни програми ще донесе повече объркване, отколкото положителни резултати. Ние трябва да предложим отделни програми за сектора на културата, за медийния сектор и за другите видове творческа дейност", заяви г-жа Costa.

Председателката на комисията по култура в ЕП Doris Pack (ЕНП, Германия) изтъкна добрия опит от предишни програми, който би могъл да бъде използван. "Имаме нужда от конкретна и подробна информация за бюджета на програмата", посочи още тя.

Френско-румънският режисьор Radu Mihaileanu, почетен председател на журито, номиниращо филми за наградата Lux за 2012 г., подчерта значението на културната дейност и настоя за по-голяма бюджетна подкрепа. "Културата ни позволява да разберем сложния свят, в който живеем", заяви той, "тя създава ползи и за бъдещите поколения. Не трябва да забравяме, че в културата ние все още сме световен лидер."

Парламентарната комисия по култура в момента разглежда предложението на Комисията за програмата "Творческа Европа". Позицията на Парламента се очаква да бъде гласувана през октомври 2012 г.

Източник на инфомация:Европейски парламент

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct