Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Пътна безопасност: през 2011 г. смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са намалели едва с 2 %

Пътна безопасност: през 2011 г. смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са намалели едва с 2 %

Създадена на: 02 04 2012

Брюксел, 29 март 2012 г. — Актуалните данни, публикувани днес от Европейската комисия, сочат значително забавяне в темповете на снижаване броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия (на -2 %) за миналата година в сравнение с обнадеждаващото намаляване, отбелязано в целия ЕС през изминалото десетилетие (средно -6 %). Тревога буди фактът, че в някои държави — членки на ЕС, които имат традиционно добри показатели на безопасността на движението, като Германия и Швеция, сега се наблюдава значително увеличение на смъртността. В други държави членки, като Полша и Белгия, които принципно са на по-задни позиции по отношение на пътната безопасност, броят на загиналите при автомобилни катастрофи е нараснал. Особено наболял е проблемът с мотоциклетите, където броят на смъртните случаи не е спаднал вече повече от десетилетие.

Европейският комисар по транспорта Сийм Калас заяви: „Посочените данни са тревожен сигнал. Това е най-бавното намаляване на смъртността при пътнотранспортни произшествия за цяло десетилетие. По пътищата в Европа всеки ден загиват 85 души. Ние не можем да се примирим с това. Както на съюзно, така и на национално равнище трябва рязко да засилим мерките за намаляване наполовина на броя на жертвите на автомобилни катастрофи, което е нашата цел до 2020 година. Ще се обърна към министрите на всички държави членки с искане за информация относно националните планове за повишаване на безопасността на движението по пътищата за 2012 година. Искам да се уверя, че вниманието към тази важна задача, която стои в основата на пътната безопасност, не отслабва дори в период на икономически затруднения. На равнище ЕС възнамерявам да съсредоточа усилията върху злополуките с мотоциклети, тъй като сегашната тенденция към нарастването им трябва да се промени и броят на загиналите при тях трябва да започне да спада.“

През последното десетилетие е постигнат значителен напредък по Плана за действие в областта на пътната безопасност за периода 2001—2011 г. Смъртните случаи по пътищата са намалели с почти 45 % и са спасени повече от 125 000 човешки живота.

Броят на жертвите на пътнотранспортни произшествия е спадал средно с 6 % всяка година. В някои години е отбелязано намаление дори с 11 % (2010 г.).

План за действие на ЕС в областта на пътната безопасност за периода 2011—2020 година

През юли 2010 г. Комисията прие амбициозен план за намаляване наполовина на смъртните случаи по пътищата на Европа през следващите 10 години. Инициативите, предложени в Насоките за европейска политика в областта на пътната безопасност за периода 2011—2020 г., варират от налагане на по-високи стандарти за безопасност на превозните средства до подобряване на обучението на участниците в пътното движение и засилване на контрола върху спазването на правилата за движение по пътищата. Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки за изпълнението на тази програма.

Програма за действие в областта на пътната безопасност за периода 2011—2020 година:

Програмата за действие в областта на пътната безопасност съчетава инициативи, насочени към подобрения в превозните средства, инфраструктурата и поведението на участниците в пътното движение.

Тя включва седем стратегически цели:

•Мерки за подобряване на безопасността на камионите и леките автомобили;

•Строителство на по-безопасни пътища;

•Разработване на интелигентни превозни средства;

•Повишаване на изискванията за издаване на свидетелства за управление на МПС и към съответното обучение;

•Засилване на контрола върху спазването на правилата за движение по пътищата;

•Намаляване броя на ранените при пътнотранспортни произшествия;

•Обръщане на по-голямо внимание на мотоциклетистите.

Какво предстои?

Ще се ускори работата по изпълнение на Плана за действие на ЕС в областта на пътната безопасност за периода 2011—2020 година. Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас заяви своето намерение да съсредоточи вниманието върху прилагането му в държавите членки и върху мотоциклетистите, които са уязвими участници в движението по пътищата.

За контакти:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct