Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Околна среда: Болоня спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2011 година

Околна среда: Болоня спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2011 година

Създадена на: 06 03 2012

Брюксел, 5 март 2012 г. — Италианският град Болоня спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2011 г. Журито от независими експерти в сферата на мобилността прецени, че Болоня се е представила най-добре в популяризирането на екологично чисти алтернативи на автомобила и в ангажирането на гражданите с дейности в подкрепа на устойчивата градска мобилност по време на Европейската седмица на мобилността през 2011 г. Другите финалисти бяха Ларнака в Кипър и хърватската столица Загреб. Наградата беше връчена на града победител от комисаря по околната среда Янез Поточник и заместник-председателя Сийм Калас, комисар по въпросите на транспорта, на церемония в брюкселския музей на музикалните инструменти на 5 март 2012 г.

Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, който отговаря за транспорта, заяви: „Бялата книга за транспорта от 2011 г. се посвещава на предизвикателството да направим нашите градове по-чисти и по-безопасни, като същевременно подчертава и необходимостта от нов подход към градската мобилност. Градовете победители могат да предложат много в това отношение. Споделяйки опит в областта на алтернативната мобилност, европейските градове могат да приложат по-привлекателни и надеждни варианти за транспорт, като така окажат положително въздействие върху качеството на живота ни“.

Янез Поточник, комисар по околната среда, каза: „Градовете и техните обитатели страдат все повече от задръствания и замърсяване, ето защо точно сега е най-добрият момент да преминем от частни автомобили към други средства за транспорт. Болоня, Ларнака и Загреб са намерили творчески решения за повишаване на устойчивостта на транспортната си инфраструктура. Надявам се техният пример да вдъхнови и други градове“.

Европейска седмица на мобилността 2011 година

Темата на кампанията през 2011 г., „Алтернативна мобилност“, имаше за цел да подкрепи прехода към транспортни системи с ефективно използване на ресурсите като популяризира екологично чистите, икономични или задвижвани от човешка сила транспортни средства. Прекомерното използване на автомобилите влошава качеството на живот в нашите градове, тъй като е източник на шум, замърсяване на въздуха и задръствания. Колкото по-оскъдни стават ресурсите като енергия, земя, вода и суровини, толкова повече нараства съзнанието за необходимостта от алтернативни форми на транспорт, които водят до по-малко замърсяване, използват по-малко ресурси и помагат за намаляване на емисиите на парникови газове. Като се съсредоточи върху представянето на алтернативи на личния автомобил, Европейската седмица на мобилността за 2011 г. насърчи жителите на градските райони, вместо това да използват транспортни средства с ниска въглеродна интензивност.

Победителят: Болоня

Болоня спечели журито на Европейската седмица на мобилността с идеята си да организира уикенд без автомобили, вместо само един ден. Приложените постоянни мерки включваха изграждането на зарядни станции за електромобили и план за разширяване на градската мрежа от велосипедни алеи до 130 km. Общинските власти поканиха гражданите да изразят мненията си за плана по време на седмицата на мобилността. По време на седмицата Болоня обособи и голяма свободна от автомобили зона в сърцето на града.. Пешеходната зона беше предоставена на улични артисти, дребни търговци и спортни дружества, и тъй като инициативата привлече над 60 000 посетители, градските власти решиха да я повтарят занапред и при други мероприятия. Градът организира също множество велоизлети, уроци за велосипедисти и щандове „Ремонтирай сам“, игри, разходки и изложба на електромобили. Служители на полицията участваха в информационните мероприятия, като предлагаха съвети и обяснения, свързани с безопасното каране на велосипед за семейства, а за гражданите беше отворен информационен пункт, където можеха да се осведомят за новите услуги на разположение на велосипедистите.

Финалистът Ларнака

Град Ларнака в Кипър ангажира широк кръг партньори в организирането на мероприятията по време на Европейската седмица на мобилността за 2011 г. Богатата му програма от рекламни дейности включваше ден за безплатно пътуване с автобус, изложба на хибридни автомобили, еко-кафене и лекции по въпросите на устойчивата мобилност. Градът демонстрира дългосрочния си ангажимент за реорганизиране на уличните пространства като превърна една от улиците в централната градска част в пешеходна зона. Бяха изградени също така множество велопаркинги, създадена беше и „Велобанка“, която да улесни поддръжката и повторното използване на велосипеди.

Финалистът Загреб

Хърватската столица показа ангажимента си към устойчивата градска мобилност чрез значителен набор от мерки в областта на градското планиране, представени по време на Европейската седмица на мобилността за 2011 г. Съвместно с проекта на ЕС CIVITAS ELAN Загреб проведе проучвания на общественото мнение, за да събере ценна информация за възможностите за подобряване на своята устойчива транспортна инфраструктура и качеството на събитието през 2011 г. Разнообразните дейности, предложени от общината, включваха образователни семинари, организирани разходки, спортни игри на открито, конференции, еко-пазари и изложби на електромобили.

Какво предстои

Европейската седмица на мобилността за 2012 г. ще се проведе от 16 до 22 септември под мотото „В правилната посока“.

Контекст

През 2011 г. беше отбелязана десетата годишнина на Европейската седмица на мобилността. През последното десетилетие чрез Седмицата на мобилността градовете бяха насърчавани да създадат по-приятна и здравословна среда за гражданите, като намалят задръстванията и поощряват използването на устойчиви форми на транспорт, задвижвани от човешката сила. Все повече градове участват в Седмицата на мобилността от стартирането на инициативата през 2002 г., като през 2011 г. се включиха 2 268 града от цял свят.

Допълнителна информация:

http://www.mobilityweek.eu

За контакти:

Robert Flies (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct