Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Комисията обявява победителите в третата поред Награда на ЕС за здравна журналистика

Комисията обявява победителите в третата поред Награда на ЕС за здравна журналистика

Създадена на: 03 02 2012

Брюксел, 1 февруари 2012 г. — Снощи бяха връчени четири награди за най-добрите европейски статии на здравна тематика, отличени измежду близо 500 статии, изпратени от журналисти от всички 27 държави-членки. Наградените статии бяха в следните области:

•антимикробна резистентност,

•значение на спорта за преодоляване на депресията,

•рак на гърдата,

•вреди от тютюнопушенето.

Наградите бяха връчени в контекста на Наградата на ЕС за здравна журналистика за 2011 г., чиято цел е да популяризира и да награди работата на журналисти от целия Европейския съюз, които повишават осведомеността по важни здравни въпроси, засягащи живота на всички граждани на ЕС. Главната тема на наградата е кампанията „Европа за пациентите“, която включва широка гама от въпроси, свързани със здравеопазването и безопасността на пациентите. Също така конкурсът тази година съдържаше и специална награда за статии на тема отказване от тютюнопушенето, които повишават осведомеността какво означава тютюнопушенето и как влияе на здравето на хората.

Джон Дали, комисар на ЕС по въпросите на здравеопазването и потребителите, заяви: „Бих искал да поздравя победителите и всички национални финалисти в тазгодишното издание на здравната награда. В продължение на три години този конкурс повишава осведомеността и стимулира дискусиите по една от най-важните теми в живота на хората: тяхното здраве. Хората искат да знаят повече за здравеопазването, а журналистите изпълняват важната задача да достигнат до гражданите и да ги информират.“

Голяма награда: „Европа за пациентите“

Двама журналисти от Обединеното кралство — Бен Хършлър и Кейт Келанд — спечелиха първата награда за статията си за антимикробната резистентност. „When the drugs don't work“ („Когато лекарствата не действат“), публикувана от Ройтерс, е посветена на новата опасност за здравето, наречена „супермикроби“, за която липсва осведоменост дори сред здравните специалисти.

Втората награда бе присъдена на Рита Макарес от Унгария за статията „The cheapest antidepressant“ („Най-евтиният антидепресант“). Тя е публикувана в здравния портал www.orvostkeresek.hu и подчертава ползата от спорта като средство за предотвратяване на депресията.

Третата награда бе връчена на Матея Грошел от Словения за статията „From Lojze to Ludvika“ („От Лойзе за Людвика“), публикувана в седмичника „Vecer Weekly“. Статията е посветена на най-често срещания вид рак при жените — рака на гърдата — и изследва темата от гледната точка на жена, подложена на новаторска операция за реконструкция на гърдата.

Специална награда: Отказване от тютюнопушенето

Моника Цетера от Полша получи специалната награда за своята статия в интернет „I've come here to have my teeth treated, not to quit smoking“ („Дойдох да ми лекуват зъбите, не да спирам да пуша“), която описва една неприятна, но по-малко известна вреда от тютюнопушенето – лошото състояние на устната кухина. Статията също така дава примери за финансовите разходи, свързани с тютюнопушенето.

Контекст

Това е третото издание на Наградите на ЕС за здравна журналистика — инициатива, финансирана по Програмата на ЕС в областта на здравеопазването.

Подборът на победителите премина на два етапа. Националните журита избраха по един национален финалист и по един финалист в специалната категория „Отказване от тютюнопушенето“. След това в Брюксел заседава жури на ЕС, съставено от служители на Европейската комисия, експерти по обществено здравеопазване и журналисти, което определи четирите статии победители в конкурса. Всички финалисти бяха поканени в Брюксел за участие в семинар за медиите и церемония по връчването на наградата на ЕС за здравна журналистика за 2011 г.

Крайният победител в третото издание на Наградата на ЕС за здравна журналистика и двамата му подгласници получават награди на стойност съответно:

•Първа награда — 6000 евро

•Втора награда — 2500 евро

•Трета награда — 1500 евро

Победителят в специалната категория „Отказване от тютюнопушенето“ получава 3000 евро.

За повече информация относно Наградата на ЕС за здравна журналистика и за да се запознаете с отличените и с номинираните статии, можете да направите справка на специално създадения уебсайт на следния адрес:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_bg.htm

Уебсайт на комисар Дали:

За контакти:

Frеdеric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct