Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Българите най-недоверчиви в ЕС към здравната система

Българите най-недоверчиви в ЕС към здравната система

Създадена на: 17 12 2011

България е на първо място в Европейския съюз по отрицателна оценка на населението към здравната система. Това сочи изследване на Агенцията за социални анализи по поръчка на европейски институции, цитирано от БНР.

Проучването показва недоверие в системата, несъответствие между финансови измерения и оказани услуги и съмнения на пациентите в компетентността и добронамереността на лекуващите ги.

82 процента от българите смятат, че здравната ни система има нужда от радикални промени, не просто реформа, а цялостна промяна, сочи проучването на агенцията за социални изследвания.

48 на сто от запитаните дават лоша оценка на здравната система, което поставя страната ни на първо място от 33 в Европа по този показател. Две трети от запитаните са на мнение, че работещите в здравеопазването мислят повече за пари, отколкото за пациентите си, а голяма част от тях са некомпетентни.

Въпреки това обаче обществената нагласа е, че лекарите и медицинските сестри, особено тези в болниците, получават по-малко пари, отколкото заслужават. Една трета от българите смятат, че здравеопазването трябва да е първи политически приоритет на националната ни политика. Също толкова обаче са тези, които не вярват, че в следващите 20 години системата ще се промени към по-добро.

Източник на информация:Портал Европа

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct