Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

ЕС и премахването на смъртното наказание в света

ЕС и премахването на смъртното наказание в света

Създадена на: 11 10 2011

Какво е състоянието на нещата?

Налице е световна тенденция към премахване на смъртното наказание.

Между 1993 и 2009 г. броят на страните, премахнали със закон смъртното наказание за всички престъпления, нарасна от 55 на 97.

Към декември 2010 г. 139 страни, или повече от две трети от страните в света, бяха премахнали това наказание чрез закон или на практика.

През 2010 г. в 23 страни/територии бяха проведени екзекуции, а в поне 67 бяха наложени смъртни присъди (начело в списъка са Китай, Иран, Северна Корея, Йемен, САЩ и Саудитска Арабия).

Въпреки че използването на смъртното наказание по света намалява, цифрите остават прекалено високи. Там, където смъртното наказание продължава да се прилага, съществуват сериозни проблеми относно спазването на международните норми и стандарти, особено за ограничаването на смъртното наказание само до най-тежките престъпления, изключването на малолетните извършители и гаранциите за справедлив процес.

Какво прави ЕС, за да се бори срещу смъртното наказание?

Премахването на смъртното наказание в света е една от основните цели на политиката на ЕС за правата на човека. През 2010 г. ЕС направи над 15 изявления относно смъртното наказание, повечето от които бяха по конкретни случаи на смъртни присъди, и предприе редица постъпки срещу смъртното наказание. Върховният представител на ЕС и заместник-председател на Комисията Катрин Аштън обяви също в речта си пред Европейския парламент през юни 2010 г., че дейността на ЕС за премахване на смъртното наказание в света е неин „личен приоритет“.

Премахването на смъртното наказание е един от тематичните приоритети в рамките на Европейския инструмент за демокрация и права на човека (ЕИДПЧ). От 1994 г. насам Европейската комисия е финансирала чрез ЕИДПЧ повече от 50 проекта в целия свят с общ бюджет от над 33 млн. евро.

Сред целите на проектите са лобиране и застъпване за ограничаване на прилагането на смъртното наказание, както и мораториума и премахването му, повишаване на осведомеността в запазилите смъртното наказание страни чрез обществено образование, популяризаторска дейност, за да се повлияе на общественото мнение, изследвания на степента на съблюдаване от страна на националните системи за смъртно наказание на международните минимални стандарти, предоставяне на информация и подкрепа за стратегиите за замяна на смъртното наказание, като алтернативните присъди, усилия за осигуряване на достъп на осъдените на смърт затворници до подходяща правна подкрепа и обучение за адвокати и съдии за ограничаване на обхвата на смъртното наказание.

На 15 юни 2011 г. бе обявена покана за представяне на предложения за действия срещу смъртното наказание и разпределените средства за това бяха 7 млн. евро. По този начин ЕИДПЧ става основният източник в световен план за финансиране на проекти за премахване на смъртното наказание.

Конкретен пример?

Тази година в рамките на действие, финансирано по ЕИДПЧ, ще се проведе регионална конференция за премахване и/или мораториум върху изпълнението на смъртното наказание на 13 и 14 октомври в Кигали. Конференцията, обединила представители на министерствата на правосъдието и външните работи на повече от 20 африкански страни на юг от Сахара, има за цел да се обсъди премахването на смъртното наказание в Африка и да се увеличи броят на страните, подкрепящи резолюцията на Общото събрание на ООН за мораториум върху смъртното наказание, която ще бъде гласувана през 2012 г. Това е конкретен пример за това как Европейският съюз, третите държави и гражданското общество могат да работят заедно, за да постигнат напредък към постепенно ограничаване и премахване на смъртното наказание в света.

Съвместно изявление:

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/124992.pdf

За повече информация:

http://www.eeas.europa.eu/human_rights/adp/index_en.htm

http://www.eidhr.eu/highlights/death-penalty

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct