Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Покана за предложения по Програма „Жан Моне“

Покана за предложения по Програма „Жан Моне“

Създадена на: 02 10 2011

В Официалния вестник на ЕС от 29 септември е публикувана покана за представяне на предложения по Програма „Жан Моне" - ключова дейност 3. Поканата се отнася за подкрепа за европейски сдружения, работещи на европейско равнище в областта на образованието, обучението и европейската интеграция.

Целта на поканата е свързана с подбор на организации за сключване на споразумения за годишни оперативни безвъзмездни средства, обхванати в бюджетна година 2012 г. От обхвата на поканата се изключват организации, сключили рамково споразумение за партньорство с Изпълнителна агенция „Образование, аудиовизия и култура" (ЕАСЕА) за периода 2011-2013 г.

Целта на тази покана е да подкрепи европейските сдружения в областта на образованието и обучението, работещи:

- по теми, свързани с европейската интеграция, и/или;

- за реализиране на целите на европейската политика в областта на образованието и обучението.

„Програма за обучение през целия живот" и по-специално Подпрограмата „Жан Моне" представляват правното основание.

Във връзка с изпълнението на ключова дейност 3 от Програма „Жан Моне" специфичните цели на тази покана са:

- предоставяне на подкрепа на европейски сдружения от висока категория, допринасящи за увеличаването на познанията и информираността относно процеса на европейска интеграция чрез образование и обучение;

- предоставяне на подкрепа за европейски сдружения от висока категория, допринасящи за реализирането на поне една от стратегическите цели на стратегическата рамка за европейско сътрудничество в сферата на образованието и обучението („OO 2020").

ЕАСЕА, действаща съгласно правомощията, делегирани от Европейската комисия, отговаря за управлението на поканата.

Допустими кандидати

До участие се допуска европейско сдружение, което отговаря на следните условия:

- да бъде с нестопанска цел и да не е държавно предприятие;

- да има място на дейност, да е учредено като юридическо лице и да има седалище от повече от две години без прекъсване (към датата на крайния срок за представяне на предложения) в една или няколко от допустимите за участие в „Програмата за обучение през целия живот" държави (27-те държави-членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция, Хърватия и Швейцария);

- да осъществява по-голямата част от своите дейности в държавите-членки на Европейския съюз и/или в други допустими за участие в „Програмата за обучение през целия живот" държави.

- да съществува като организация, която преследва цел от общоевропейски интерес, както е определено в член 162 от правилата за прилагане на Финансовия регламент, определени с Регламент (ЕО, Евратом) № 2342/2002 на Комисията с последващите изменения;

да работи в областта на образованието и обучението на европейско равнище като основна дейност.

Освен това като допълнително условие за допустимост съгласно тази покана членската структура на европейското сдружение трябва да съответства на една от следните две категории:

- европейското сдружение е съставено изключително от сдружения, основани на членство (т.е. самите членове са сборни сдружения на транснационално, национално, регионално или местно равнище).

Европейските сдружения, съставени изключително от сдружения, основани на членство, трябва да имат членове в поне 6 различни държави-членки на ЕС.

Членуващите сдружения в европейското сдружение следва да имат статут на „пълноправни членове" (асоциираните членове и наблюдателите не се считат за „пълноправни членове"). Самите членове трябва да са учредени като юридически лица, да са дружества с нестопанска цел и да работят в областта на образованието и обучението. Частните лица, органи със стопанска цел, държавните органи и институции, които представляват част от административните структури на държавите-членки, не се считат за допустими членуващи организации;

или европейското сдружение да е съставено от членове, от които не всички имат основана на членство структура. По този начин се позволява европейското сдружение да е съставено (отчасти или изцяло) от институции и организации, които работят в областта на образованието и обучението и които не са основани на членство (например начални и средни училища и висши образователни институции). Европейските сдружения, които включват институции или организации, които не са основани на членство, трябва да имат членове в поне 9 различни държави-членки на ЕС.

Членуващите институции и организации, които не са основани на членство, следва да имат статут на „пълноправни членове" (асоциираните членове и наблюдателите не се считат за „пълноправни членове"). Членовете трябва да са дружества с нестопанска цел и да работят в областта на образованието и обучението, като се следва горепосоченото. Частните лица не се считат за допустими членуващи организации.

Допустими дейности

Финансирането от страна на Европейския съюз по тази покана е под формата на оперативни безвъзмездни средства. Тези средства са в подкрепа на част от разходите, поети от избраните бенефициенти, свързани с европейски дейности, извършвани в съответствие с одобрена работна програма.

Дейностите от предложената работна програма трябва да допринасят за:

- увеличаване на познанията и информираността относно процеса на европейска интеграция чрез образование и обучение, и/или;

- реализирането на поне една от следните стратегически цели на „OO 2020":

- Превръщане на обучението през целия живот и мобилността в реалност;

- Подобряване на качеството и ефективността на образованието и обучението;

- Насърчаване на равнопоставеността, социалното сближаване и активното гражданство;

- Развитие на творчеството и иновациите, включително и предприемачеството, на всички равнища на образованието и обучението.

Критерии за възлагане

Качеството на подробната 12-месечна работна програма се оценява въз основа на следните три критерия за възлагане:

- целесъобразност, яснота и последователност на краткосрочните цели (12 месеца);

- качество на управлението на работната програма (яснота и последователност на дейностите и на бюджетите, предложени за постигане на целите, график);

- очаквано въздействие на дейностите върху образованието и/или обучението на европейско равнище.

По-подробно описание на информацията, която кандидатът трябва да предостави в работната програма във връзка с всеки критерий за възлагане, се съдържа в приложение I на насоките за кандидатите.

Общият примерен бюджет на ЕС за съвместното финансиране на европейските асоциации по е 700 000 EUR.

Максималният размер на оперативни безвъзмездни средства за едно сдружение за годишна работна програма от 12 месеца (съответстваща на една бюджетна година 2012 г.) не може да превишава 100 000 EUR.

Финансовата помощ на Европейския съюз не може да надвишава 75 % от прогнозния годишен допустим бюджет на европейското сдружение.

Крайният срок за подаване на онлайн заявления (e-формуляр) е 30 ноември 2011 г. в 12:00 ч. на обяд (брюкселско време).

Заявленията трябва да се подават, като се използва онлайн формулярът за кандидатстване за безвъзмездни средства (електронен формуляр). Подадените през интернет заявления се считат за основен екземпляр.

Официалното онлайн заявление за безвъзмездни средства (e-формуляр) е достъпно на следния интернет адрес:

http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2012/index_en.php

на английски, френски и немски език и трябва да се попълни надлежно на един от официалните езици на Европейския съюз.

Въпреки това, за да се представи допълнителната информация, която се изисква, по пощата трябва да се изпрати и пълно копие на хартиен носител на досието за кандидатстване (копие на хартиен носител на подадения e-формуляр, придружен от допълнителните документи) до ЕАСЕА в рамките на крайния срок (30 ноември 2011 г.) на адрес:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Unit P2 - Lifelong Learning: Erasmus, Jean Monnet

Call for proposals - EACEA/26/11

Office: BOU2 3/165

Avenue du Bourget/Bourgetlaan 1

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGI?

Насоките за кандидатите, както и формулярът за кандидатстване и приложенията са достъпни на интернет страницата на Изпълнителна агенция „Образование, аудиовизия и култура".

(Портал Европа)

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct