Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Чуждестранните студенти, ученици, стажанти и доброволци не могат да се възползват в пълна степен от преимуществата да пътуват и учат в ЕС

Чуждестранните студенти, ученици, стажанти и доброволци не могат да се възползват в пълна степен от преимуществата да пътуват и учат в ЕС

Създадена на: 28 09 2011

Брюксел, 28 септември 2011 г. – Според доклад на Комисията, публикуван днес, когато идват в ЕС, за да учат, чуждестранните студенти все още се натъкват на трудности поради нееднаквото прилагане на съответното законодателство на ЕС. В този първи доклад за това как държавите-членки прилагат правилата на ЕС относно влизането и пребиваването на студенти, ученици, неплатени стажанти и доброволци от трети държави се казва, че използването на тези форми на временна миграция може да бъде допълнително подобрено. Има възможност по-специално за допълнително засилване на равнището на хармонизация, постигнато от директивата и правата, произтичащи от нея.

„Мобилността на студентите е в полза на световното икономическо развитие, тъй като насърчава обмена на знания и идеи. Комисията ще продължи своите усилия за създаването на ефективна законодателна рамка, която позволява на граждани на трети държави да придобиват умения и знания чрез обучение в Европа“, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи.

През 2009 г. над 200 000 граждани на трети държави са влезли в ЕС с цел образование, ученически обмен, неплатен стаж или доброволческа дейност1. Най-голям брой граждани на трети държави идват с цел обучение и образование. През 2009 г. държавите с най-голям брой чуждестранни студенти са Франция (53 563), Италия (32 634), Германия (31 345), Испания (22 068) и Швеция (13 968).

Днешният доклад прави оценка на транспонирането на директивата и набелязва проблемите, които спъват пълното разгръщане на потенциала на този инструмент на ЕС.

В доклада се отбелязва належаща нужда от внасяне на промени в директивата, по-специално по отношение на: засилване на процедурните гаранции (конкретни срокове за разглеждане на молбите, задължение на държавите-членки да обявяват причините за отказ); засилване на клаузите за мобилност (които се отнасят до студенти, приети най-напред в една държава-членка, които кандидатстват, за да продължат образованието си в друга държава-членка); стимулиране на полезните взаимодействия с програмите на ЕС, които улесняват мобилността в ЕС на гражданите на трети страни; подобряване на степента на хармонизация по отношение на доброволците, стажантите без възнаграждение и учениците (това може да спомогне за разработването на цялостна правна рамка на ЕС в областта на образованието, обучението и културния обмен с трети страни).

Ето защо през 2012 г. Комисията възнамерява да предложи изменения в директивата.

Комисията ще продължи да гарантира правилното транспониране и прилагане на директивата в целия ЕС, в това число и като открива процедури за нарушение, когато това е необходимо. Също така Комисията ще продължи да работи на техническо равнище с държавите-членки и възнамерява да предоставя повече информация и помощ както на държавите-членки, така и на гражданите на трети страни, използвайки по най-добрия начин интернет, и по-специално бъдещия портал за имиграцията.

Освен това, без намеса в правомощията на държавите-членки да определят броя на мигрантите, в бъдеще може по-конкретно да се разгледа въпросът за достъп до трудова заетост на студентите, които са граждани на трети държави, след края на тяхното обучение.

Контекст

Директива 2004/114/ЕО 2 установява общи правила относно приема на граждани на трети държави в държава-членка на ЕС с цел образование, ученически обмен, безвъзмездно обучение или доброволческа дейност.

Общата цел на директивата е да популяризира Европа като световен център на високи постижения в областта на образованието. Като част от тези усилия с директивата се цели създаването на обща законодателна рамка, с която да бъде улеснено влизането и престоят в ЕС на граждани на трети държави с цел обучение. Наличието на координирана и прозрачна законодателна рамка ще направи ЕС по-забележимо, достъпно и привлекателно място за получаване на висше образование за студентите от трети страни.

С директивата се определя също набор от основни правила за условията, по които учениците, стажантите без възнаграждение и доброволците могат да влизат и да пребивават в ЕС. За разлика от правилата, отнасящи се до студентите, държавите-членки имат право да решат дали да прилагат директивата спрямо тези три групи мигранти.

Като се насърчават тези форми на миграция, с директивата се цели да бъдат поощрени „взаимното обогатяване“ между различните участници и „по-доброто разбирателство между културите“. Първите години на образование оказват основно влияние върху ценностите, поведението, стремежите и знанията на младите хора. Стажовете и професионалното обучение им позволяват да придобият важни умения, които могат да им помогнат, както и на техните работодатели, в бъдещи професионални ситуации. Участието в доброволчески дейности може да бъде ценен извор на културен обмен между доброволците, които също така имат възможност да придобият нови умения и опит.

С този доклад Комисията изпълнява своето задължение за отчитане по член 21 от директивата. Той се основава на проучване, възложено от Комисията, и на други източници, включително ad hoc анкети, проведени посредством Европейската мрежа за миграцията, на жалби, на въпроси и петиции, изпратени от частни лица, и на дискусии с държавите-членки относно практическите въпроси, възникнали при прилагането на директивата.

За повече информация

Уебсайт на комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом

Начална страница на ГД „Вътрешни работи“

За контакт:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct