Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Единният пазар през очите на хората: „моментна снимка“ на вижданията и опасенията на гражданите и бизнеса

Единният пазар през очите на хората: „моментна снимка“ на вижданията и опасенията на гражданите и бизнеса

Създадена на: 26 09 2011

Брюксел, 26 септември 2011 г. — Европейските граждани като цяло са доволни от възможностите, които предлага единният пазар що се отнася до по-големия избор на продукти (74 %), повече работни места (52 %) и честна конкуренция (47 %). От друга страна, немалко от запитаните смятат, че единният пазар е от полза само за големите компании (62 %), че влошава условията на труд (51 %) и че не носи ползи за бедните хора и за хората в неравностойно положение (53 %). Двадесет и осем процента от анкетираните обмислят възможността да потърсят работа в чужбина в бъдеще. Това показват някои от по-важните резултати от последното проучване на Евробарометър за единния пазар. То също така разкрива, че много европейци не са информирани за единния пазар и за ползите от него (35 %).

Европейската комисия обобщи 20 от най-често срещаните проблеми от гражданите и бизнеса в ЕС при пътуване, преместване или работа в чужбина. Докладът, който беше поискан съгласно Aкта за единния пазар, разглежда въпроси, като например професионалните квалификации, социалната сигурност, данъчните бариери, достъпът до финансиране и пазаруването онлайн.

Премахването на тези пречки и подобряването на работата на единния пазар могат да помогнат за насърчаването на растежа и за повишаването на доверието в него. Ето защо Комисията се е съсредоточила върху премахването на тези проблеми. Продължава работата в много от установените проблемни области. Така например, до края на 2011 г. Комисията ще подготви предложения за модернизиране на системата за признаване на професионалните квалификации и за подобряване на достъпа до участие в обществени поръчки. Вследствие на предложения на Европейската комисия, направени през април 2011 г., разходите за патенти в Европа през следващите години следва да бъдат намалени с 80 %. За повече подробности по предприетите действия.

Комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви: „Европейските граждани и предприятия повдигнаха важни въпроси. Те ни показаха къде единният пазар не работи както трябва. На Форума за единния пазар следващия месец ние ще разгледаме по-подробно тези пречки и, да се надяваме, ще се споразумеем за най-добрите начини за тяхното премахване. Очаквам практически предложения на участниците за подобряване на действието на единния пазар и обща съпричастност към тяхното осъществяване.“

История на досието

Евробарометър

Изследването представя подробен анализ на степента, в която единният пазар е разбиран — както на равнище ЕС, така и в отделните държави-членки. То прави оценка на обществените нагласи към основни принципи на единния пазар, като например правото на гражданите да работят в която и да било държава-членка, а също така и дава общата картина за това кои държави са най-положително и най-отрицателно настроени към идеята за единен пазар на ЕС. Проучването също така проверява нагласите спрямо обществени поръчки, които могат да включват чуждестранни дружества, спрямо фалшифицирането и пиратството, както и спрямо правата на гражданите.

20 основни опасения

Докладът представя общата картина на пречките пред единния пазар, с които хората реално се сблъскват. Той се основава на анализ на жалбите, отправени към Комисията и нейните помощни служби (SOLVIT, „Вашата Европа — съвети“, мрежата Enterprise Europe, Европейските центрове на потребителите, Информационен център Europe Direct, EURES — Европейска служба по заетостта), и на резултатите от най-новите проучвания на Евробарометър и на фокусните групи1.

Двадесетте основни области, за които хората изпитват опасения, са откроени без да бъдат подреждани по важност. За всяко от изразените опасения Комисията е определила една или няколко възможни основни причини (дали проблемът е въпрос на информация, прилагане на правила или законодателни пропуски) въз основа на разгледаните практически примери. Като цяло, в доклада за 20-те основни опасения се потвърждава наличието на разминаване между очакванията и реалността в единния пазар, като това разминаване се дължи на следните взаимосвързани пропуски:

•недостатъчно информация: Често хората не разполагат с достатъчно информация или не разбират в достатъчна степен своите права и не знаят къде да търсят информация или помощ;

•пропуски в прилагането: В много области се наблюдава разлика между законодателната рамка на ЕС и начина, по който тя се прилага на практика;

•законодателни пропуски: В някои области законодателната рамка на ЕС сама по себе си не съответства на очакванията на гражданите и бизнеса.

Докладът за 20-те основни опасения ще даде основата на обсъжданията на Форума за единния пазар, който ще се проведе на 2—4 октомври. Форумът, който се организира съвместно с полското Председателство на Съвета на ЕС и с Европейския парламент, ще даде среща на граждани, заинтересовани лица и ръководители от всички управленски равнища, за да бъде обсъдено състоянието на единния пазар. Това ще стане в рамките на осем работни групи, на които ще се обсъдят някои от установените проблеми, като например: признаване на професионалните квалификации, командироване на работници и основни социални права, подобряване на функционирането на законодателството на ЕС в областта на обществените поръчки.

Службите на Комисията възнамеряват да повторят тези анализи по-нататък, за да се прецени къде се отбелязва напредък и къде могат да бъдат направени още усилия, за да се подсигури действието на единния пазар в съответствие с обещаното от него. Това от своя страна ще бъде използвано в политическия дебат за предстоящите нови инициативи.

За повече информация:

20 основни опасения

резултати от проучването на Евробарометър

Форум за единния пазар

http://ec.europa.eu/internal_market/top_layer/single_market_forum_en.htm

За контакт :

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Catherine Bunyan (+32 2 299 65 12)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct