Последни новини

1. НОВИТЕ НАШЕНЦИ - Соня Йосифов
2. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Смолян обявява конкурс за кратък разказ
3. България и Румъния се присъединяват към Шенген
4. Информационно-обучително събитие за читалищата в област Смолян
5. ЕК одобри 86,9 мил. евро в подкрепа на земеделските стопани
6. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
7. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди

Всички новини

Тържествено връчване на наградата на ЕС за културно наследство/наградите на „Europa Nostra“ за 2011 г.

Тържествено връчване на наградата на ЕС за културно наследство/наградите на „Europa Nostra“ за 2011 г.

Създадена на: 11 06 2011

Брюксел/ Амстердам, 10 юни 2011 г. Тази вечер 27-те носители на наградата на Европейския съюз за културно наследство/наградите на „Europa Nostra“ за 2011 г. ще бъдат наградени по време на церемония, която ще се проведе в историческата концертна зала на Амстердам „Concertgebouw“. Наградите ще бъдат връчени от г-жа Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, и от световноизвестния тенор и председател на „Europa Nostra“ Пласидо Доминго. На шестима от 27-те победители тази вечер ще бъде връчена голямата награда като признание за техните изключителни постижения в областта на културното наследство. На церемонията ще присъстват близо 1500 гости, сред които и Нейно Кралско Височество принцеса Маргрит от Нидерландия.

„Всички победители са отличени за изключителни постижения в областта на културното наследство и примерът им ще е вдъхновение за професионалистите и доброволците, без които в много случаи културното ни наследство би било изложено на опасност. Културното наследство е неразделна част от културното многообразие и общата история на Европа; то е мостът между минало, настояще и бъдеще, спомага за възраждането на цели райони и обединява хора с различен произход. Културното наследство допринесе и за превръщането на Европа в най-предпочитаната туристическа дестинация в света и спомага значително за развитието на икономиката на Съюза“, заяви комисар Василиу.

„Тези изключителни постижения са важно послание за всеки гражданин на Европа. Стойността на културното наследство е от ключово значение за Европа — както за икономиката, така и за социалното сближаване — но най-вече за нашето усещане за културна принадлежност и чувството ни на гордост и щастие“, добави председателят на „Europa Nostra“ Пласидо Доминго.

Шестимата носители на голямата награда са:

Station Antwerpen Centraal (централната гара в Антверпен), Антверпен, Белгия

•Прединдустриални сгради в Ademuz / Sesga, Ademuz, Валенсия, Испания

Горската градина на Hackfall, Grewelthorpe, North Yorkshire, Обединеното кралство

Архитектурно наследство на буферната зона в крепостта на Никозия, Кипър

Шемон Моджейевски, U?cie Gorlickie, Полша

Музей на открито Weald & Downland, Chichester, West Sussex, Обединеното кралство

Коментари на журито по шестте проекта, наградени с голямата награда

Категория 1 — Консервация

Station Antwerpen Centraal (централната гара в Антверпен), Антверпен, Белгия

Наградата за този проект е признание за изключителното постижение — трансформирането на една крайна гара, отличаваща се с типичната за железопътните гари през ХІХ в. архитектура, в транзитна гара – абсолютна необходимост в ХХІ в. Реставрирането на монументалната сграда на жп гарата е възвърнало някогашната ? слава. Успешното вписване на обновената гара в градския пейзаж е доказателство за това, че запазването на съществуващата гара е било единственият възможен вариант.

Прединдустриални сгради в Ademuz / Sesga, Ademuz, Валенсия, Испания

Съхранението на характерните за областта постройки, в това число и на съоръженията и инструментите в тях, е изключително постижение, тъй като те по много красив начин напомнят за някогашния начин на живот, като същевременно се явяват отражение на общата памет и живота в този селски район в техния естествен контекст и пейзаж. Внимателното реставриране и укрепване на тези постройки заслужава да послужи за пример на други подобни селски райони на територията на Европа.

Горската градина на Hackfall, Grewelthorpe, North Yorkshire, Обединеното кралство

Hackfall се радва на нов живот благодарение на реставрацията, извършена от група професионални експерти и ентусиазирани доброволци, които при реставрирането са останали верни на креативната визия на основателя на Hackfall от ХVІІ в. Членовете на журито бяха пленени от автентичността, с която са реставрирани рухналите постройки и която подчертава поетичното вписване на градината в природния пейзаж.

Категория 2 — Научни изследвания

Архитектурно наследство на буферната зона в крепостта на Никозия, Кипър

Проектът беше възторжено посрещнат от всички членове на журито като цялостно изследване на всички постройки, разположени на територията на защитената от ООН буферна зона в Никозия, която едно време се е намирала в сърцето на крепостта. Редица проблеми е трябвало да бъдат преодолени при реализирането на проекта, в който са взели участие учени и други лица както от страна на кипърската гръцка общност, така и от страна на кипърската турска общност. Този проект е особено важен, защото е в състояние да допринесе за намаляване на напрежението между двете общности, а също така защото е прекрасен пример за проект в областта на консервацията в сърцето на Европа.

Категория 3 — Изключителен принос

Шемон Моджейевски, U?cie Gorlickie, Полша

Повече от 23 години са минали, откакто Шемон Моджейевски си дава сметка, че гробовете и гробищата на хората, които някога са живели в района на Bieszcady и Beskid Niski в Югоизточна Полша, съставляват значителна част от тяхното регионално културно наследство и реставрирането им позволява на днешното население по тези земи да се чувства пряко засегнато от наследството, оставено от някогашните жители и от миналото. Той е предоставил безкористно своето време и уменията си, като по този начин е увлякъл местните жители и младото поколение да се грижат за оставеното наследство, което е от значение не само за тях, но и за всички нас.

Категория 4 — Образование, обучение и популяризиране

Музей на открито Weald & Downland, Chichester, West Sussex, Обединеното кралство

Журито е присъдило наградата за изключителната инициатива на музея на открито Weald & Downland, който от дълги години се е посветил на създаването на център за обучение по консервация на исторически сгради. В този център се обучава следващото поколение консерватори на исторически сгради, като същевременно, посредством вдъхновяващата обучението среда, се приобщават по-широка публика и голям брой доброволци.

Обща информация

Преди началото на церемонията по връчването на наградите Нейно Кралско Височество принцеса Маргрит ще даде прием за победителите в кралския дворец. Сред високопоставените гости на церемонията в „Concertgebouw“ ще бъде и държавният секретар на Унгария по въпросите на културата г-н G?za Sz?cs. Събитието ще бъде закрито с рядко изпълняваната единствена опера на Франц Лист „Дон Санчо“, в която ще участват музиканти от Европейския оперен център и от Младежкия оркестър на Европейския съюз.

Победителите (в това число шестимата носители на голямата награда) бяха избрани измежду близо 140 представени проекта в 31 държави. Окончателният подбор бе направен от журита, съставени от независими експерти от цяла Европа. Вж. IP/11/443. Всеки от победителите ще получи почетна табела или отличие, а на всеки от шестимата носители на голямата награда ще бъдат връчени и по 10 000 EUR.

Често подценявано, културното наследство допринася значително за растежа и създаването на работни места. Тази сфера е важна част от културата и творческите индустрии, които осигуряват работа на 8,5 млн. души в ЕС, а делът им в БВП на Европа възлиза на 4,5 %. Разходите от страна на публични структури и частни организации за консервация на паметници на културата се изчисляват на 5 млрд. EUR годишно. Данните, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показват, че 40 % от международния туризъм в цял свят е свързан с културното наследство. То е от основно значение също така за устойчивото развитие и социалното сближаване.

Наградите се финансират по програма „Култура“ на Европейския съюз от 2002 г. насам, като от 2007 г. до момента по линия на програмата са инвестирани 26 млн. EUR в съфинансиране на проекти във връзка с културното наследство.

Подкрепа в тази област се оказва и по линия на други съфинансирани от ЕС програми: за периода 2007—2013 г. от Европейския фонд за регионално развитие са предоставени 3 млрд. EUR за опазване и съхранение на културното наследство, 2,2 млрд. EUR за развитие на културната инфраструктура и 775 млн. EUR за подпомагане на услугите в областта на културата. Други 89 млн. EUR са предоставени от 1998 г. насам по линия на рамковите програми на ЕС за научни изследвания и технологично развитие.

Бележка към редакторите:

„Europa Nostra“ е гласът на културното наследство на Европа. В нея са включени и представени 250 неправителствени организации, 150 асоциирани организации и 1500 индивидуални членове от над 50 държави, които са се посветили на опазването на европейското културно и природно наследство. „Europa Nostra“ осигурява мрежа за диалог, награждава най-добрите постижения в областта на културното наследство, провежда кампании за защита на застрашените сгради, обекти и ландшафти, които са паметници на културата, както и кампании за устойчива политика и стандарти за високо качество в тази сфера. Председател на „Europa Nostra“ е Пласидо Доминго.

Церемонията по връчването на наградите в Амстердам е част от годишния конгрес за европейското културно наследство на „Europa Nostra“. Също така подкрепа за наградите се оказва от Сдружението на лотариите с благотворителна цел в Европейския съюз. Крайният срок за кандидатстване за наградите през следващата година е 1 октомври 2011 г. Церемонията по връчването им ще се проведе в Лисабон през юни 2012 г.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc623_en.htm

http://ec.europa.eu/culture

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

http://www.europanostra.org

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Elena Bianchi: (+31.70.302.40.58)

Giuseppe Simone: (+31.70.302.40.59)

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct