Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Програма „Еразмус“: рекорден брой студенти получават стипендии от ЕС за обучение или стаж в чужбина

Програма „Еразмус“: рекорден брой студенти получават стипендии от ЕС за обучение или стаж в чужбина

Създадена на: 07 06 2011

Повече от 213 000 студенти са получили стипендии по програма „Еразмус“ за обучение или стаж в чужбина през академичната 2009/10 година. Това поставя нов рекорд и бележи увеличение от 7,4 % спрямо данните за миналата година. „Еразмус“ е най-успешната програма в света за обмен на студенти и ако сегашната тенденция се задържи, ЕС ще постигне своята цел — от инициирането на програмата през 1987 г. до 2012/13 година да е подкрепил 3 милиона европейски студенти. Трите най-популярни дестинации, на които са се спрели студентите през 2009/10 г., са Испания, Франция и Обединеното кралство. Испания е държавата, която е изпратила най-много студенти в чужбина, следвана от Франция и Германия. През същата академична година 61 % от студентите по програма „Еразмус“ са били жени. През 2009/10 година Европейският съюз е инвестирал в програмата 415 милиона евро.

„Програма „Еразъм“ е едно от най-успешните постижения на Европейския съюз. Последните данни говорят сами по себе си: програмата е по-популярна от всякога и аз се ангажирам с осигуряването на повече средства за нея в бъдеще. Изкарването на обучение или стаж в чужбина открива възможности за лично развитие и професионална реализация, така че с право проявяваме амбиция, когато инвестираме в нашите млади хора“, заяви Андрула Василиу, европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

От общия брой студенти, получили подкрепа по програма „Еразъм“ през 2009/10 г., 178 000 са изкарали част от следването си в чужбина в университет или друго висше учебно заведение, намиращо се в някоя от 32-те държави, които участват в инициативата по това време (27-те държави-членки, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция; тази година към „Еразъм“ се присъедини и 33-та държава — Швейцария). В сравнение с данните за 2008/09 г. броят на студентите, които се спират на варианта за обучение, се е увеличил с 5,7 %.

Професионалните стажове във фирми в чужбина се подкрепят от програма „Еразъм“ от 2007 г. насам и стават все по-популярни. През 2009/10 г. 35 000 студенти (всеки шести участник в програмата) се спряха на тази опция. Това бележи увеличение със 17,3 % спрямо предишната година.

Заради увеличения брой стипендианти средната месечна стипендия на студентите по програма „Еразъм“ спадна със 7 %, достигайки размер от 254 евро. В повечето от участващите държави кандидатурите са значително повече от наличните стипендии по „Еразъм“. В проучване, направено през 2010 г. по поръчка на Европейския парламент, едва 24 % от студените, които не участват в програма „Еразъм“, твърдят, че не проявяват интерес към образователна програма в чужбина.

Освен това бяха отпуснати 38 000 стипендии на университетски преподаватели и служители за преподаване или стаж в чужбина, което е с 4 % повече от предишната година.

Контекст

Учебната мобилност е една от ключовите цели на стратегията за растеж и заетост „Европа 2020“; върху нея е съсредоточена и инициативата на Комисията „Младежта в движение“, която се основава на успешната реализация на програма „Еразъм“.

В момента приблизително 10 % от европейските студенти учат или карат стаж в чужбина като част от висшето си образование. 4 % от тях получават стипендия по „Еразъм“. Миналия месец Комисията оповести плановете си за поставяне на нова европейска цел за увеличаване на общото ниво на студентската мобилност до минимум 20 %.

Скорошно изследване на Евробарометър сочи, че заради липсата на средства много студенти са принудени да се откажат от амбициите си да учат или да карат стаж в чужбина. Според същото изследване 33 % от желаещите да заминат в чужбина не са могли да си го позволят финансово; а близо две трети (63 %) от реално пътувалите е трябвало да разчитат на лични средства или спестявания. „Тази констатация подчертава необходимостта да засилим програмите си за мобилност, които имат отлична възвращаемост“, заяви комисар Василиу.

Изкараното обучение или стаж в чужбина помага на младежите да развият важни за работодателите умения, като се започне от езиците и по-доброто познаване на междукултурните отношения и се стигне до лидерските умения и способностите за приспособяване. На по-късен етап от техния живот студентите по програма „Еразъм“ са по-отворени към възможността да работят в чужбина.

„Еразъм“ спомогна и за по-голямото интернационализиране на висшето образование в Европа, както и за подобряването на качеството на учебните програми, тяхната съпоставимост и прозрачност.

Миналия месец образователните министри на ЕС приеха съвместен план за премахване на пречките пред мобилността с учебна цел и за нейното увеличаване чрез допълнително финансиране и реформиране на учебните програми.

За повече информация:

MEMO/11/375

ПРИЛОЖЕНИЯ:

Всички приложения можете да намерите тук.

Приложение 1: Динамични редове за студентската мобилност по „Еразъм“ в рамките на Програмата за обучение през целия живот от 2007/08 г. до 2009/10 г.

Приложение 2: Динамични редове за изходящите студенти по програма „Еразъм“ от 1987/88 г. до 2009/10 г.

Приложение 3: Мобилност на изходящите и приходящите студенти по програма „Еразъм“ през 2009/10 г.(обучение и стажове, взети заедно). По-подробна информация, включително отделните данни за мобилността с цел обучение и за тази с цел стаж, можете да намерите на уебсайта на програма „Еразъм“.

Приложение 4: Мобилност на изходящите и приходящите служители по програма „Еразъм“ през 2009/10 г.(преподавателска дейност и стажове на служители, взети заедно). По-подробна информация, включително отделните данни за преподавателската дейност и за стажовете на служители, можете да намерите на уебсайта на програма „Еразъм“.

Приложение 5: Изходящи студенти по програма „Еразъм“ като дял от университетските дипломанти през 2009 г.

Приложение 6: Топ 100 на висшите учебни заведения, които изпращат свои студенти в чужбина

Повече за програма „Еразъм“

Факти и цифри за програма „Еразъм“ [брошура]

Статистически данни за програма „Еразъм“

Препоръка на Съвета относно мобилността с учебна цел

Работен документ на службите на Комисията: нови целеви индикатори за пригодността за заетост и учебната мобилност

За контакти:

Dennis Abbott +32 2 295 92 58

Dina Avraam +32 2 295 96 67

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct