Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

Съгласие по инициативата „Знак за европейско наследство“

Съгласие по инициативата „Знак за европейско наследство“

Създадена на: 21 05 2011

Европейският комисар Андрула Василиу приветства постигнатото от европейските министри на културата съгласие за начало на инициативата „Знак за европейско наследство“, с която на преден план се извеждат обектите, паметни за историята и развитието на Европейския съюз. Първите носители на новия знак ще бъдат обявени през 2013 г.

Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, отбеляза: „Знакът за европейско наследство ще подтикне повече хора и особено младите към размисъл за европейското измерение на нашата споделена история. Убедена съм, че това ще е от полза и за туризма и икономиката“.

В периода 2013—2014 г. държавите-членки ще могат да номинират за отличието по четири обекта. Предложенията ще се оценяват от независими експерти и те ще избират кои да бъдат отличени със знака. От 2015 г. нататък селекцията ще се провежда на две години, като всеки път държавите-членки ще могат да номинират по не повече от два обекта, а експертите ще избират максимум по един обект от държава. Участието в инициативата е на доброволни начала.

Знакът е замислен като отличие, допълващо съществуващите подобни инициативи, като напр. списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Присъждането му ще бъде по-скоро въз основа на европейското символично значение и на образователната стойност на обектите, отколкото на техните архитектурни или естетически достойнства.

Предложението за създаване на Знак за европейско наследство бе направено от Европейската комисия през месец март миналата година (IP/10/250), а окончателните критерии бяха определени от Европейския парламент и Съвета. След като днес бе постигнато съгласие, следва през месец юли Съветът да приеме официално решение за създаване на знака, което да бъде прието през есента и от Парламента. Подготвителните дейности по създаване на знака ще се осъществят през следващите 18 месеца, а първата процедура по подбор ще се проведе през 2013 г.

Предложението на Комисията за създаване на този знак се основава на междуправителствената инициатива от 2006 г. на френския министър на културата Рено Дондио дьо Вабр. В нея се включиха 18 държави-членки, които впоследствие решиха да разширят обхвата ?, така че да се превърне в схема на ЕС с по-ясни цели и критерии. „Като пълноправна инициатива на ЕС Знакът за европейско наследство ще се ползва с повече доверие, видимо присъствие в обществото и престиж“, отбеляза комисар Василиу.

За новия знак на ЕС ще могат да кандидатстват и 68-те обекта, отличени със знак в рамките на предходната схема. Сред тях са домът на основателя на ЕС Робер Шуман в Си Шазел, Франция, както и корабостроителниците в Гданск, Полша, дали начало на независимия синдикат „Солидарност“, който допринесе за започването на събитията, довели в крайна сметка до обединението на континента след края на Студената война.

За повече информация:

Програма „Култура“: http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm

Източник на информация:Рапид

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct