Последни новини

1. Йорданка Чобанова е новия ръководител на Представителството на ЕК в България
2. НОВИТЕ НАШЕНЦИ – д-р Надер Ябруди
3. ЕК одобри българска схема за държавна помощ за земеделски стопани
4. Преглед на резултатите, постигнати от Комисията „Фон дер Лайен“
5. Симулация на избори за Европейски парламент
6. Зимна икономическа прогноза от 2024 г.: забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията
7. EК инвестира над 233 млн. евро в проекти за околна среда и климат

Всички новини

ЕК публикува Общ доклад за дейността на Европейския съюз през 2008 г.

ЕК публикува Общ доклад за дейността на Европейския съюз през 2008 г.

Създадена на: 04 03 2009

Европейската комисия публикува Общия доклад за дейността на Европейския съюз, който разглежда събитията в Съюза през 2008 г., съобщи Рапид.

Общият доклад се публикува всяка година от Европейската комисия съгласно членове 212 от Договора за ЕО и 125 от Договора за ЕОАЕ. Този доклад, който се представя през февруари на Европейския парламент, дава обща оценка на дейностите на Общността през предходната година. Последният наличен доклад е за 2008 година.

Общият доклад се допълва от Бюлетин на Европейския съюз, в който се отчитат ежемесечно дейностите на Комисията както и на другите институции на Общността.

"Европа реагира бързо и ефективно на събитията, белязали изминалите дванадесет месеца, сред които международната финансова криза, изменението на климата и множеството международни конфликти, като така Съюзът излезе на преден план на световната политическа сцена. Процесът на ратифициране на Договора от Лисабон, който се забави вследствие на отрицателния вот на проведения през пролетта референдум в Ирландия и който бе подновен на Европейския съвет от декември, се очертава като институционалното събитие на годината, " се казва в представянето на документа.

Общият доклад разглежда работата на всички институции и органи на Съюза и има за цел да представи обща картина на най-важните събития и ключовите тенденции, които характеризират дейността на ЕС през 2008 г.

В обем от около 250 стр. докладът структурира изложението за основните сфери на дейност съобразно четирите стратегически цели, формулирани от Комисията в началото на мандата, а именно: благоденствие, солидарност, сигурност и утвърждаването на Съюза като глобален партньор.

Други три глави са посветени съответно на дейността на институциите и органите, на бюджета и финансовата дейност и на общата политическа и икономическа рамка на дейностите на Общността. Текстът по последната тема изтъква постигнатия през 2008 г. напредък в ключови сфери като усилията за подобряване на законотворчеството и за намаляване на административните тежести за предприятията.

Пълният текст на доклада за работата на ЕС през 2008 г. на български език (Портал Европа)

© 2008-2009 Нови Хоризонти, Europe Direct. Всички права запазени.
Europe Direct - Смолян Europe Direct